Hirdetés
Hirdetés
Kék hírek 2019. június 11. 08:46 Forrás: MTI

Kiemelték a Hableányt a Dunából

Kiemelték és egy uszályra helyezték a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót. A búvárok 8 óra 20 percig négy holttestet hoztak ki a roncsból.

Hirdetés

Hétórás mentés után a terveknek megfelelően sikeresen kiemelték a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót. A hajót egy uszályra helyezték, ami várhatóan a csepeli szabadkikötőbe szállítja a roncsot.

A kikötőben a Budapesti Rendőr-főkapitányság hajózási, nautikai és műszaki szakértő bevonásával, az ügyészség képviselőjének jelenlétében vizsgálják át a hajót – mondta az MTI-nek Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. 

A Clark Ádám úszódaru feladata véget ért, elhagyta pozícióját, a helyére pedig egy Botond nevű tolóhajó érkezett, amely rácsatlakozott az uszályra, így az elindulhatott Csepel felé. A kikötőben napokkal ezelőtt kialakították a helyszínt a szemléhez, amelyet viszont már a mentéssel egy időben megkezdtek, hogy a kiemelés során keletkezett elváltozásokat is rögzíteni tudják.

Korábban írtuk:

Reggel négy holttestet találtak a félig kiemelt Hableányban.

Még öt embert keresnek a Hableány utasai közül. Az M1-en reggel azt mondták, hogy hat órán át is eltarthat a mentés. A művelet legkritikusabb pontja az volt, amikor a meder aljától elemelkedett a hajótest. A kiemelés több szakaszból áll majd, ezalatt többször is átvizsgálják a hajót.

Amikor a kapitányi híd előbukkant, megálltak az emeléssel, és egy tűzoltóbúvár felderítette azt a területet, ahol a kapitány tartózkodott a baleset pillanatában. Ezután a mosdót és a gépház felé vezető lépcsőt vizsgálták át, majd újabb emelést követően tovább szivattyúzták a vizet a hajóroncsból. Ekkor hozták fel a megtalált holtesteket is.

A mentést úgy tervezték meg, hogy először a kapitányi hídig emelik meg a hajót, majd a teremszintig, utána a vízvonalig, majd végül az egész járművet a felszínre hozzák, és az előre odavitt uszályra helyezik. Az egyes fázisok során a búvárok behatolnak a hajótestbe, hogy eltávolítsák a munkálatokat akadályozó tárgyakat, bútordarabokat, a holttesteket eltakaró berendezési tárgyakat.

A hatóságok felkészültek a Hableányból esetlegesen kiömlő üzemanyag felfogására is, mivel a hajótestben 1400 liter gázolaj van.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, nyolc embert még keresnek: hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát.

A Hableány 1949-ben épült, a hajó 27,2 méter hosszú, 4,8 méter széles és 5,2 méter magas, a súlya 50 tonna. A turistahajó kiemelésére Komáromból érkezett pénteken a 200 tonna emelésére is képes Clark Ádám úszódaru.

A Hableánnyal összeütköző Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetése vétségének gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le.

Ezt nézze meg! Ide kattintva többet is olvashat a dunai hajóbalesetről

(fotó: MTI/Mohai Balázs)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: búvár Duna Hableány hajó hajóbaleset halálos baleset
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés