Kék hírek 2019. június 10. 14:13 Forrás: MTI

Kedvez az idő a búvároknak és a vízimentőknek: sokkal gyorsabban apad a Duna a vártnál

Képriport
Budapestnél folyamatos, a korábban jelzettnél némileg intenzívebb apadás valószínűsíthető a Dunán, könnyebb lesz fölhozni a Hableányt.

„Belátható távolságban van” a Hableány kiemelése, a hajó rövidesen emelhetővé válik – jelentette be a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője, a Margit hídhoz közel május 29-én elsüllyedt személyhajó kiemelésével kapcsolatos helyzetről tájékoztatva.

Jasenszky Nándor a sajtótájékoztatón ismertette: a négy emelőheveder a hajó alatt van, az ellenőrzésük megtörtént, a megfelelő pontokon helyezkednek el, és fel vannak adva az uszályokra. Úgy fogalmazott, egyelőre nincs konkrét időpontja a kiemelésnek, de „ha lehet, erőltetnénk”. Elmondta: délután a bárkán 50 Celsius fok van, ezért egy kevésbé meleg, reggeli óra „szerencsésebb lehet” a kiemelésre. Azonban éjszaka biztosan nem kezdik meg a kiemelést a rossz látási viszonyok miatt. Hozzátette: a Clark Ádám úszódaru hamarosan elfoglalja a helyét, ahonnan az emelést végrehajtja, és akkor áll össze a négy hajóból álló úszómű. Kifejtette, hogy a darushajó pozicionálása, rögzítése, az úszómű „összeigazítása” a sodrásban „nem egyszerű”. Ha összeigazították a hajókat, még egyszer ellenőrzik a hevederekhez rögzített kötélrendszert.

(fotó: MTI/Máthé Zoltán)

– Ha ez megvan, készen állunk az emelésre – jegyezte meg. Szólt arról, nagyon fontos, hogy „minden a helyén legyen” az emelésnél, hiszen hetvenéves a hajótest, és bár engedéllyel rendelkezve hajózott a Dunán, nem tudható, hogy az ütközés milyen mechanikai sérülést okozott. Közölte, mindent megtesznek, hogy a hajó egyben kiemelhető legyen. – Ennek ellenére nem zárható ki, hogy a testtel történik valami.

Jasenszky Nándor ismertette a kiemelés folyamatát is.

Az emelés nagyon lassú lesz, először az a cél, hogy a hajó elszakadjon az aljzattól, ez az egész emelés legkritikusabb pontja. Ha a hajó megindul felfelé, először a roncsolt kapitányi híd jelenik meg, amit a víz felszíne felett átvizsgálnak, holttestek után kutatva. A következő emelési szakaszban a napozófedélzet maradványainak szintje jelenik meg, amelyet szintén átvizsgálnak, ezt pedig a terem átvizsgálása követi, ahol a legtöbb utas tartózkodott.

– Erősen feltételezhető, hogy a roncsban lesznek még áldozatok – mondta Jasenszky. Amennyiben átvizsgálták a termet is, a Clark Ádám úszódaru tovább emeli a hajót, és elhelyezi a kék színű bárkán. Ha oda a roncs felkerült, a szakemberek rögzítik, hogy el lehessen szállítani. A ronccsal kapcsolatos további eljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányság feladata lesz.

 

Korábban írtuk:

A fővárosban hétfő délelőtt 10 órakor 450 centiméter volt a vízszint, 13 centiméterrel kisebb a 12 órával korábbi értéknél. A Duna magyarországi felső szakaszán felgyorsult az apadás. A legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint a következő időszakban számottevő csapadék csak a Duna legfelső, bajor területein várható.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg a mentési előkészületeket! (fotók: MTI)

Mindez azért fontos, mert könnyíti a munkát a víz alatt a búvároknak, és csökken a sodrás is. Jelenleg a hevederek befűzését végzik a szakemberek, hogy a helyszínre pénteken megérkezett Clark Ádám úszódarura fel lehessen függeszteni a roncsot. A hevederek rögzítése talán már hétfőn megtörténik, de az ellenőrzés lehet, hogy keddre marad – nyilatkozta az indexnek Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatokért felelős osztályvezetője.

Jasenszky azt is elmondta a lapnak, a hét közepén lehetségessé válik a roncs kiemelése.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest Duna Hableány