Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. június 9. 15:42 Forrás: Szegedi Tükör

Kötőgyári munkásból tanár lett a 90 éves Mison Ilona

Gépíróként kezdte, majd tanárként dolgozott általános iskolában, de kollégiumi nevelőként is.

Hirdetés

Batári Ferencné Mison Ilona 1929. május 24-én született Szegeden. Szülei a Szegedi Kenderfonógyárban dolgoztak gyári munkásként. 1935 és 1939 között a móravárosi elemi népiskola, majd 1943-ig a szegedi III. kerületi magyar királyi állami polgári leányiskola tanulója volt. 1944-ben gyors- és gépírásból szerzett bizonyítványt. A polgári iskola befejezése után a kötőgyárban, majd 1945-től a városi tanácson dolgozott gépíróként. 1949-ben felvették a Juhász Gyula Pedagógiai Főiskola magyar–ének szakára.

A 90 éves Ica nénit a fia mellett a város nevében Farkas Katalin, a humán közszolgáltatási iroda munkatársa köszöntötte (fotó: Szabó Luca)

A diploma megszerzése után az egyetem tanulmányi osztályán, a Margit utcai iskolában, majd a II. számú gyakorlóiskolában dolgozott. 1959-ben került az újonnan épült Kolozsvári téri iskolába, ahol 18 évig tanított. 1977-től a Pest megyében lévő vasadi kollégiumban dolgozott, és 1984-ben onnan ment nyugdíjba. Nyugdíjasként pár hónapot tanított Zsombón, majd hátrányos helyzetű gyerekeket korrepetált az Ágota Alapítványnál.

Mison Ilona 1952-ben ment férjhez Batári Ferenchez, akit súlyos betegsége miatt 27 éves korában elveszített. Egy fiuk és egy lányuk született. A fia sokat segít Ica néninek, akinek hat unokája és négy dédunokája van. Ica néni egy verset is írt a születésnapjára, amelynek utolsó két sora így hangzik:

„Ami fájt, az nem bánt soha/Előre kell lépni, nosza!”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nyugdíjas Szegedi Tükör szépkorú
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés