Hirdetés
Ziccer 2019. június 9. 11:53 Forrás: Szegedi Tükör

Negyven éves a Szegedi Dózsa sikere

Az idősebb, labdarúgást szerető szegediek emlékében még élénken élhet az egykori Szegedi Dózsa csapata. 1979-ben története legnagyobb sikerét érte el a gárda, amikor ezüstérmes lett a másodosztályban.
Hirdetés
Hirdetés

Az emlékezetes szezon egy évvel korábban kezdődött, az 1977–78-as kiírásban, amikor a csapat csak az ötödik helyet szerezte meg az NB III Keleti csoportjában, de az átszervezéseknek köszönhetően – az NB II-t háromcsoportosra bővítették – a Szegedi Dózsa története során először feljutott a magyar labdarúgás második vonalába. És a csapat nem szeppent meg a lehetőségtől, az 1978–79-es másodosztály Közép csoportjában való bemutatkozás nem akárhogy sikerült, hiszen a Szegedi Dózsa a végsőkig harcban volt az NB I-be való feljutásért. A nyitó fordulóban az NB I-ből frissen kiesett városi riválissal, a SZEOL AK-val került össze csapat, és a SZEOL-stadionban 3000 néző előtt megrendezett mérkőzés 2–2-es döntetlennel ért véget. A visszavágón a Dózsa-pályán 5500 néző szeme láttára még ennél is nagyobb sikert ért el a csapat: 2–1-re legyőzte a SZEOL-t.

A bajnokság végére a csapat a második lett, így nem sikerült az NB I-es álom, de ne felejtsük el, újonc volt a csapat. Ebben a szezonban a nagy rivális SZEOL AK csak hatodik lett, így ekkor a Dózsa volt Szeged legeredményesebb csapata.

Képünkön, felső sor balról jobbra: Temesvári Mihály technikai vezető (†) Makai Sándor, Kanász Antal (†), Ladányi László (†), Veres György, Ződi Antal, Csomor János (†), Tóth Péter, Madarász Mihály szakosztályvezető
Középső sor: Németh Mátyás, Dr. Pipicz Lajos, Pozsár Mátyás, Dr. Emődi Attila, Magyar György, Bíró György
Alsó sor: Dr. Reményik László vezetőedző (†), Nagy István, Kun Lajos, Pócsik Antal, Dr. Mohácsi János, Ménesi Imre, Zöldi Mihály szertáros
Játszott még, de nincs a képen: Dr. Bánfi Ferenc, Szabó Gyula, Kakuszi Gyula

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: foci labdarúgás Szegedi Tükör Szegedi Dózsa SZEOL