Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. június 9. 09:48

Megszerették a pásztorgémek a Fehér-tó nádrengetegét, és most visszatértek

Két évvel ezelőtt, 2017-ben költött első alkalommal pásztorgém a szegedi Fehér-tó nádrengetegében. A különlegesen ritka madarak idén is visszatértek, és remélhetőleg újra sikeresen felnevelnek egy fészekalj fiókát.

Hirdetés

A Kiskunsági Nmezeti Park Igazgatósága Facebook-oldalán adott hírt a ritka madarak felbukkanásáról.

A madarász szakembrek azt írják, hogy a faj mostanra már elterjedt Dél-Európában, Eurázsiában is, és hazánkban is egyre gyakrabban és egyre nagyobb példányszámban bukkan fel.

Könnyen összetéveszthető a kiskócsaggal, de a nászruhás példányok jól felismerhetőek narancssárgás tarkó és válltollaikról.

Nevéhez híven, Magyarországon a legelő bivaly és szarvasmarha gulyák környékén keresi táplálékát.

A pásztorgém (Bubulcus ibis) testhossza 48–53 centiméter, szárnyfesztávolsága 90–96 centiméter, testtömege 300–400 gramm.

Zömöktestű, kurtanyakú, rövid, de erőscsőrű, alacsonylábú madár. Tollazata hófehér, nászruhában a feje teteje, melle és háta hosszas rozsdavörös dísztollakkal. A szem világossárga, a kantár és szemsáv zöldessárga. A csőre  narancsszínű, a lába vörössárga.

A melegégövi tájakon növényevők hátáról szedegeti az élősködőket, míg fészkelőhelyein, rovart, békát, apróbb halakat eszik.

Fotó: Facebook

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fehér-tó madármegfigyelés pásztorgém
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés