Szegeden 2019. június 9. 09:21 Forrás: Szegedi Tükör

Ceglédi Zoltán: A kormányváltás nem cél, csak eszköz

Szeged tipikus példája annak, mennyire látszik egy városon, ki a polgármestere és milyen a képviselő-testülete – fogalmazott Ceglédi Zoltán politikai elemző. Erről beszélt a szegedi Zöld Teraszon, meg arról a három feltételről is, amelynek teljesülnie kell a kormányváltáshoz.

– Lefotóztam a kedvenc óriásplakátomat, amelyen az olvasható, hogy állítsuk meg a bevándorlást, támogassuk Orbán Viktor programját. Logikailag súlyos probléma van vele, mert ha meg kell állítani a bevándorlást, akkor az létezik, miközben kilenc éve Orbán Viktor a miniszterelnök. Viszont ha ő a miniszterelnök, és ennek ellenére fojtogat a bevándorlás Magyarországon, akkor az ő programja alkalmatlan arra, hogy megállítsa, hiszen régóta próbálkozik vele, és ezek szerint nem megy – hozott érzékletes példát Ceglédi Zoltán.

Ceglédi Zoltán elemzőt (jobbról) Mihálik Edvin, a Momentum szegedi elnöke kérdezte (fotók: Szabó Luca)

Unió a kormány ellen?

„Miért nem tesz valamit az Európai Unió a kormány ellen?” – hangzik el gyakorta a kérdés. A politikai elemző nem menti fel az Európai Néppártot, sem az Európai Parlamentet, sem pedig az Európai Bizottságot amiatt, hogy nem végzi el a munkáját. Tovább sarkítva hozzátette,

„a néppártnak bávatag baromnak kell tettetnie magát, és mint a szódáslónak, szemellenzővel kell közlekednie, hogy ne vegye észre, Orbán Viktor pártja és képviselői nem az ottani normáknak megfelelően viselkednek. Az uniós pénzek ellopása nem a magyar nép hibája, hanem azé, aki ellopja és azé, aki megtehetné, hogy ezt megakadályozza, mégsem teszi. Igenis elvárás az unió felé, hogy a pénzek elosztását ellenőrizze. Hadházy Ákos hetente mutat be példákat az uniós források ellopására, ennek előbb-utóbb körbe kellene érnie. Ha nem lett volna óriási belföldi ribillió abból, hogy a miniszterelnök veje milyen lámpákat szerel fel (vagy éppen nem) sok száz millióért, abból sem lett volna ügy. Az uniónak dolga lenne fellépni ilyen ügyekben.”

Az elemző azt mondta, ahogy az uniós, úgy az őszi önkormányzati sem dönti meg a Fideszt, ettől függetlenül mindkettő fontos. Nem is úgy gondolkozik a kormányváltásról, mintha az lenne a cél, hanem csak mint eszközről. Az érdekli, hogy aki kormányt akar váltani, az milyen.

Olyan érdekes különbségre is rávilágított az Európai Parlament és a hazai közélet között, hogy az EP-politikusoknak merőben más a megítélése, mint országgyűlési kollégáiké. Ceglédi Zoltán felidézte, hogy az MTVA Kunigunda utcai székházába együtt ment be az országgyűlési képviselőkkel az EP-képviselők közül Ujhelyi István és Szanyi Tibor tavaly decemberben. Utóbbiaknak nem volt annyi belépési és betekintési jogosítványuk, mint hazai társaiknak, akikkel nagyon agresszívan bántak a biztonsági emberek. Az EP-képviselőket viszont nem bántották, sőt el is engedték, mert tudták, hogy velük kapcsolatban az uniónak kell elszámolniuk.

Nyugodtan utáljanak

A meghívó Mihálik Edvinnek, a Momentum szegedi vezetőjének kérdésére Ceglédi Zoltán azt mondta a hazai kis pártok helyzetéről, ne féljenek attól, hogy „az emberek nem azt gondolják, amit ők”, mert mindenkihez szóló, egységes mondanivaló úgysincs. A jóval méretesebb néppárt, a Fidesz sem mindenkihez beszél, hanem csak egy relatív többséghez, hogy az adott szavazáskor ők vigyék el az urnákhoz a legnagyobb tábort. Nem kell mindenkit meggyőzniük, nyugodtan utálhatják őket. A feladat sokkal inkább az, hogy megfelelő üzeneteket fogalmazzanak meg a kis pártok, amelyekből látszik, a mostanihoz képest nekik mik az elképzeléseik. Ezzel mozgósíthatnak. A kormányváltáshoz három előfeltételnek kell teljesülnie. Ebből egy nemzetközi: ha a néppárt elengedi a Fidesz kezét. Másodsorban meg kell dőlnie annak a hamis illúziónak, hogy csak a Fidesz tud kormányozni. A harmadik a már említett alternatíva, azaz a tartalom, ami életmód, azé a közösségé, ami megfogalmazza, milyen az az ország, ami nem ilyen.

– Hagyják a pártközpontok a helyieket összefogni! – fogalmazott az önkormányzati választás esélyeiről Ceglédi Zoltán

A migránsfogó projekt túsza

Szegeden két dolgot kedvel legalább Ceglédi Zoltán: az elektronikus jegyrendszert a buszokon, villamosokon, ami Budapesten nem működik. És hogy vonattal hamarabb hazaér a fővárosból Tompára Szegeden keresztül, mint Kelebián át, mert a nemzetközi vonat „a migránsfogó projekt túsza”, hiszen alkalmanként 40–50 percig vesztegel, amíg átvizsgálják.

Fokmérő a polgármester

A politikai elemző a helyi viszonyokra áttérve azt találta érdekesnek Szegedben, hogy a várost deklaráltan baloldali polgármester vezeti, aki meglepő módon a NER kilencedik évében is sikeres tud lenni. Úgy látja, az itt élők hajlamosabbak a közösség által elismert szereplőket megválasztani, mintsem pártlogók mentén szavazni. Arról persze lehet vitát nyitni, mennyire lehet meghatározó az önkormányzati pozíció a kétharmados Fidesz-kormányzás idején. A világos példa, hogy az ellenzéki Szeged sokkal jobb helyzetben van ma, mint a kormánypárti Pécs. Vagyis ezen mégiscsak egyértelműen lemérhető, milyen a polgármester és milyenek a képviselők.

– Az önkormányzati választásra az ellenzéki pártoknak össze kell fogniuk, és a településeken kell bebizonyítaniuk, hogy képesek együttműködni. Jelenleg ugyanis nincs olyan, hogy ellenzék, főleg helyi ügyekben. Léteznek egyenként a Fidesztől különböző pártok. De a kormánytól tartott távolságuk és a szándékuk is más. Emiatt nem is magától értetődően összeadható az erejük. Az viszont egyértelmű, hogy nem az ellenzék tartja Szegedet, hanem Botka László polgármester, akit országos szinten a sajátjai hátba szúrtak – tette hozzá Ceglédi Zoltán.

– A legjobb, amit az országos központok tehetnek, hogy segítő távolságtartással viseltetnek a helyi együttműködésékkel szemben. Ha a helyieket békén hagyják a sefteléssel, sokkal nagyobb esélyt látok rá, hogy a helyi közösség képviseletére alkalmas emberek sikert érnek el. A siker pedig az lenne, hogy végre nem folyamatosan vert helyzetben méltatlankodnak a politikai közösségek, hanem intézményes módon jelennek meg, beazonosíthatók. Szilárdan valódivá válnak, amiből aztán építkezhetnek. Nem véletlenül nyírta mindenki Botka Lászlót, mert neki ez lett volna az útja. Ne felejtsük el, akkor érdemes kiállni, ha tudom, mit akarok, és azt milyen ideológia mentén akarom megvalósítani, mert a tartalom és a cselekvőkészség az alap. Úgy lehet a programomból alternatíva, hogy találok társakat is, akik szimpatizálnak vele. Nem kell messzire menni: a Fidesz 1994-ben addigi rövidke életének legnagyobb választási vereségét szenvedte el, épphogy bejutott a parlamentbe. 1998-ban meg a legnagyobb ellenzéki pártként nyert választást a „polgár” hívószóval. Érdemes tanulni a politikatörténetből – tette hozzá a szakértő.

Dombai Tünde

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Mihálik Edvin Zöld Terasz Ceglédi Zoltán