Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Életműkiállítás állít emléket az Alföldi Galériában Kass János sokszínű világának
Művház 2019. június 9. 08:51

Életműkiállítás állít emléket az Alföldi Galériában Kass János sokszínű világának

A szegedi születésű grafikusművész, Kass János alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában. A Parallel folyamatok című gyűjteményes tárlat az 1910-ben elhunyt művész életművének komplexitását igyekszik bemutatni.

Hirdetés

A kiállítást a Londonban élő József Attila-díjas író, Sárközi Mátyás nyitja meg június 11-én, 17 órakor a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Kass János Baráti Kör, a Mozaik könyvkiadó, valamint számos magánszemély segítségével létrejövő kiállítás a kétszeres Munkácsy- és Kossuth-díjas alkotó sokszínű munkásságának kíván emléket állítani: Kass János – akit 1994-ben Szegeden díszpolgárrá avattak – a könyvtervezés és illusztrálás mellett tervezett bélyegeket és plakátokat, készített szobrokat, sőt fotózott is.

A kiállítást – amelyen több mint száz alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők – a Kékszakállú herceg várához 1970-ben készült, a művész legdekoratívabb és legtöbbet reprodukált szitanyomás-sorozata nyitja, míg a második teremben a Háry János- és a Hamlet-illusztrációk kaptak helyet.

(fotó: Rafai Gábor)

Kass János Madách Imre műveivel való kapcsolatát külön terem mutatja be a tárlaton. A művész 1966-ban illusztrálta először Az ember tragédiáját, de a Mózes című drámához is készített illusztrációkat. Ugyanebben a teremben kap helyett a Fejek című konceptuális sorozat, amelyet a Kass János elszemélytelenedés-élménye inspirált a hetvenes évek elején. E sorozatra épülve alkotta meg 1981-ben

Kass János a magyar származású, akkor már világhírű John Halas rendezővel a világ első digitális animációs filmjét, a Dilemmát, amely szintén látható lesz a kedden nyíló kiállításon.

A tárlat utolsó terme az alkalmazott grafikus sokoldalúságát hangsúlyozza.

Itt kerülnek bemutatásra az általa tervezett bélyegek és kötetek mellett ex librisei, szépirodalmi igényű írásai, s a galéria folyosójának falain kapnak helyet az idős művész által a Mozaik kiadó ábécés könyveihez készült illusztrációinak nagyméretű, színes reprodukciói.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alföldi Galéria kiállítás Kass János
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés