Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. június 8. 09:49

Telt ház és nagypályás buli a Deja Vu Fesztivál első napján

Képriport
Szinte senkit sem érdekeltek az ingyen buszok, nagyon sokan maradtak hajnalig a Deja Vu Fesztiválon. A pénteki napra minden jegy előre elkelt, a Postás-sportpálya is jól vizsgázott. De mennyibe kerül a sör? Lehet-e kapni marhaszegyet? És vajon játszott-e Scootert a Kozmix? Minden kérdésre válaszol a beszámolónk.

Hirdetés

„Mindenki egyre fiatalabban érkezik erre a fesztiválra” – üvöltötte Náksi a mikrofonba a Deja Vu lényegét a szegedi naplementében.

Így van, itt senki sem öregszik, ez néhány perccel a bejutás után kiderült. Többségében harminc végi, negyven eleji fiatalok táncoltattak 50-eseket, vagy gyermeki arccal a színpadfelé fordulva tomboltak már este 8-kor.

„Már ahhoz képest is sokan vannak, hogy első nap van és péntek” – hangzott el a ténymegállapítás valahol két söntés között, ahol kígyóztak a sorok, többnyire sörökre várva. A Postás-sportpálya egészen jól vizsgázott: az elmúlt hetek brutális mennyiségű esői ellenére egyáltalán nem kellett bokáig gázolni a sárban, igaz itt-ott a teherautók „felvágták” a talajt, de ez az éjszaka úgysem egy sima éjszaka volt azoknak, kik kijöttek megkeresni a fiatalságukat. A szervezők egyébként homokot vetettek be, ennek köszönhetően is elmaradt a dagonyázás.

Náksi tehát már este 8-kor megtáncoltatta a közönséget, igaz a fesztiválozók másik fele még inkább a pultok felé kacsingatott.

A Deja Vu gasztrokínálata tipikus fesztiváli, de a hamburger, pizza, gyros szentháromság mellett azért találtunk egy-két érdekesebb ételt is. Hamburger van már 880-ért, de a legfullosabbat is odaadják 2600 körül, ami nem több, mint bármelyik szegedi kézműves helyen. A tépett csülök burger 1500, a pizzaszelet 790, gyros 900, gyrostál 1850-ért kapható. Találtunk burritót 990 és 1490 közötti áron, csepényt, ami egyfajta lepény 1050 és 1500 között, pljeskavicát 1490-ért, marhaszegyet tíz dekánként 2100-ért – ebből mondjuk húzós megenni 40 dekát –, churrost 1200-ért, 6 darabos kiszerelésben, chipset 1000-ért és rétest 500-ért.

A szeszek ára sem szállt el, nagyjából a tavalyi szinten van. Csapolt sör 600 forintért, a borok decije 500, vodka 600, agancsoskóla 700, almalével 990. Az ötcsillagos görög konyak 750-ért teljesen jó ár, Fényt 700 forintért adnak, a száraz pezsgő decije 400 forint, palackkal 3000-ért láttunk. Energiaitalt is vehetünk 400 forintét, ami baráti ár egy fesztiválon. A pálinkák többsége 900 és 1200 forint között mozog, a legdrágább talán egy málna pálinka volt 2200 forintért. Kávét is találtuk potom 200 forintért, igaz amolyan trafikos gépi kávé volt, de megteszi, ha le kell győzni a fáradtságot.

Náksi után a Kozmixra már tele volt a színpad előtti „küzdőtér”. Ők hagyományosan a Deja Vu házi zenekarának számítanak, mióta néhány éve pont itt, a Postás-pályán mentették meg a bulit. Akkor az este fő fellépőjeként beharangozott Gigi D'Agostino máig érthetetlen okból kevesebb, mint háromnegyed óra után abbahagyta a dj-szettjét és lement a színpadról. Erre a Kozmix a saját korábbi, teljesértékű koncertje után a semmiből, váratlanul még több mint egy órát zenélt a nagyszínpadon, a csalódottan hazafelé kullogó embertömeg pedig az Izabella hídról fordult vissza, majd végül egy hatalmasat bulizott.

Most nem kellett ilyen közjáték ahhoz, hogy nagy bulit csináljon a Kozmix, akik, bárki is legyen a külföldi sztárfellépő, mindig a Deja Vu egyik legjobb hangulatú, legenergikusabb koncertjét adják. Most is ez történt, érezhetően az ő koncertjükkel indult be igazán a fesztivál.

Utánuk a német Dune jött, aki kihagyhatatlan volt a kilencvenes évek közepén a Viva Dance Hits és hasonló válogatáslemezekről. Az egyszemélyes produkció egy dj-szett volt, amiben Oliver Froning producer a saját régi slágerei mellett a korszak más hasonló zenéit játszotta. Komolyan vette a nosztalgiát, és talán ihletet kapott a Scooter-slágereket is játszó Kozmix koncertjétől, nem ritkán ugyanis extrém gyors, már-már happy hardcore-ba hajló zenéket is játszott. Nemcsak a megszokott slágereket puffogtatta, hanem elővett olyan trackeket is, amik a kilencvenes évek közepén nem maradhattak ki egy-egy eurodance-buliból, manapság viszont még egy nosztalgiafesztiválon is csak elvétve lehet hallani.

A Dune után a Brooklyn Bounce döngölt, akik úgy tűnt, különösen vonzódnak a kilencvenes évekbeli Prodigy-hez, a műsoruk során ugyanis rendszeresen kerültek elő a brit formáció emblematikus számainak (Woodoo People, No Good, Poison stb.) hangmintái, de más kilencvenes évekbeli dance-slágereket is játszottak saját számaik között, vagy azokkal keverve, így aztán fellépésük néhol kis túlzással egy mashup-koncert volt.

A produkció egy dj-ből, táncoslányokból és egy frontemberből állt, és leginkább utóbbi miatt működött: a fickó egymaga egészestés show-t produkált a színpadon. Nemcsak egyszerűen hergelte a tömeget, hanem táncolt, grimaszolt, ezer fokon pörgött végig, és egy pillanatra sem engedte el a közönséget, néha már-már olyan volt, mintha a színpadról fenyegetné az embereket, hogy lemegy és felpofoz mindenkit, aki nem csapatja tisztességesen.

Brooklyn Bounce-nak láthatóan nagy sikere volt, őket várták a legtöbben: a koncertjük alatt csökkentek a sorok az italpultoknál és a WC-k előtt is. A sikerükhöz nem kis mértékben hozzájárult az is, hogy van legalább 5-6 olyan saját számuk, amiket hallva az embernek automatikusan a kilencvenes évek diszkói jutnak az eszébe. Le is játszották mindet.

Meg egy rakás slágert másoktól, de ebben semmi meglepő nincs, a Deja Vu-n teljesen megszokott, hogy nem csak a saját slágereiket játsszák a fellépők.

Az utolsó fellépő az Eiffel 65 volt, akik érezhetően megpróbálták bebizonyítani, hogy vannak számaik, sőt dalaik a Blue-n kívül is, meg, hogy értik és tudják ők a mai kor hangzását is produkálni, csakhogy ez a közönséget nem nagyon hatotta meg, ők láthatóan csak a kilencvenes évek legvégének tényleg a csapból is folyó gigaslágerét, a Blue-t akarták hallani, amit meg is kaptak a koncert zárásaként. De persze játszották másik slágerüket, a Move Your Bodyt is, és kiderült az is, hogy ezen kívül tényleg nem nagyon van több olyan daluk, ami legalább rémlene a közönségnek. Egyébként egy könnyen felejthető popkoncertet adtak, folyamatosan élesre állított autotune-nal, és az előzőekhez képest sokkal kevesebb döngöléssel.

Az Eiffel 65 után megtelt a nagyszínpaddal szemben lévő bulisátor, ahol mások mellett Bárány Attila játszott tőle megszokott, kicsit káromkodós, a 2000-es évek klubzenéin alapuló dj-szettet. A nagyszínpadnál pedig afterparty kezdődött: szegedi dj-k zenéltek, a sort stílusosan DJ Harmath zárta nem sokkal négy előtt.

És ekkor már tényleg felverte a bokánkat a harmat.

Videónk is van! Nézze meg az első napról készült összeállításunkat!

cs.z., kmn

(fotók: Iványi Aurél)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: buli Deja Vu Fesztivál fesztivál koncert
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés