Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Ennek azért ne nagyon örüljünk: a klímaváltozás hatására Szibéria nagy része lakhatóvá válhat
Színes 2019. június 7. 18:48 Forrás: MTI

Ennek azért ne nagyon örüljünk: a klímaváltozás hatására Szibéria nagy része lakhatóvá válhat

És nem azért, mert Moszkváról van szó: Oroszország ázsiai részének nagy területei válhatnak lakhatóvá az embereknek 2080-ra a klímaváltozás miatt orosz és amerikai kutatók tanulmánya szerint.

Hirdetés

A krasznojarszki Szövetségi Kutatóközpont és az amerikai nemzeti világűr kutatóintézet (NIA) szakemberei jelenlegi és várható klímaforgatókönyveket használva vizsgálták meg az Environmental Research Letters című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban, hogy miként változik meg az időjárás Oroszország ázsiai térségében és az milyen lehetőséget teremthet ember lakta településeknek a XXI. században.

Oroszország 13 millió négyzetkilométeres ázsiai térsége, amely az Uraltól a Csendes-óceánig húzódik, az ország területének hetvenhét százalékát adja. Lakossága azonban csupán az ország lakosságának huszonhét százalékát teszi ki, leginkább a délen elterülő sztyeppék mentén, ahol bőven termő talaj és kedvező időjárás van.

– Az emberek korábbi migrációi kapcsolatban vannak a klímaváltozással. Ahogyan a civilizációk létrehoztak olyan technológiákat, amelyek lehetővé tették alkalmazkodásukat, az emberek egyre kevésbé függenek a környezettől, különösen az időjárástól. Meg akartuk tudni, hogy a klíma jövőbeni változása által a kevésbé lakható ázsiai területek lakhatóbbá válnak-e az embereknek – idézte Jelena Parfenovát, a tanulmány vezető szerzőjét a Eurekalert.

Tanulmányához a kutatócsoport felhasználta húsz általános körforgási modell kombinációját és két szén-dioxid reprezentatív koncentrációs nyomvonal (RCP) forgatókönyvet, utóbbiak feladata elsősorban a légkörben található üvegházhatású gázok koncentrációváltozásának időbeli leírása. Az egyik forgatókönyv egy enyhébb, a másik egy jóval szélsőségesebb klímaváltozást feltételezett.

Azt találták, hogy utóbbi esetében 2080-ra Oroszország ázsiai részén jóval enyhébb lesz az éghajlat, kisebb térségeket fog borítani a permafroszt (örökfagy), amely jelenleg a térség hatvanöt százalékát uralja, ám 2080-ra ez negyven százalékra csökkenhet.

Az enyhébb klímaváltozási forgatókönyv esetében is tizenöt százalékkal javulna a tájhasznosítás lehetősége az emberi élet fenntarthatósága szempontjából, ami azt jelenti, hogy ötszörösére nőne a terület termőképessége.

– Oroszország ázsiai térsége jelenleg igen hideg. Egy jövőbeni melegebb időjárásban az élelmiszerbiztonság valószínűleg jóval kedvezőbb lesz az embereknek. Ám a földek megfelelő fejlesztése a hatóságok gazdasági, társadalmi politikájától függ. A fejlett infrastruktúrájú és jó mezőgazdasági potenciállal bíró földekre fognak először betelepedni az emberek – mondta Parfenova.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: időjárás klímaváltozás Oroszország