Hirdetés
Túl a városon 2019. június 7. 14:46 Forrás: MTI

Nagyon magas színvonalú oktatás kell a gazdassági növekedéshez a helyettes államtitkár szerint

Saját magát, tárcáját és a felsőoktatás nagyon magas színvonalúvá tételével 2010 óta folyamatosan megbízott kormányt találta meg a remek feladattal Horváth Zita egy pedagógusnapi ünnepségen.

Nagyon magas színvonalú oktatásra van szükség ahhoz, hogy a gazdaság kellőképpen növekedni és fejlődni tudjon, ez a kormányzat újonnan megfogalmazott küldetése – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten.

Horváth Zita az Óbudai Egyetemen, a határon túli, Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatás képviselőinek részvételével, kilencedik alkalommal megtartott EU-PED pedagógusnapi ünnepségen hangsúlyozta:

kiváló egyetemi képzésre van szükség annak érdekében, hogy az egyetemek igazi innovációs ökoszisztéma-központok legyenek, azért, hogy a nagyobb hozzáadott értékkel rendelkező ipari vállaltok Magyarországra jöjjenek, és megmaradjanak.

Az ipar 4.0 kihívások elé állítja a magyar oktatási rendszert, óriási feladatokat ró a fenntartókra, az intézményekre és az oktatókra, hogy a hallgatók piacképes diplomát szerezhessenek – mondta a helyettes államtitkár.

Horváth Zita kiemelte azt is, egy felsőoktatási intézmények nem csak azért van, hogy magas színvonalú oktató és kutató munkát végezzen, hanem egy úgynevezett „harmadik missziós” tevékenységet is el kell látnia. Ez a tevékenység azt jelenti, hogy a minket körülvevő kihívásokra, társadalmi, gazdasági igényekre megfelelő választ adjon. Továbbá jelenti azt is, hogy a felsőoktatási intézmény vidéken és a határon túli területeken is megtalálja azokat a területeket, ahol a tudását át tudja adni.

(archív fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatás gazdaság oktatás