Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Bezerédi Tótékja akkorát szólt Szegeden, hogy meghívták a városmajori szemlére
Művház 2019. június 7. 13:16

Bezerédi Tótékja akkorát szólt Szegeden, hogy meghívták a városmajori szemlére

Hat város, 6 színházának 6 legjobbnak ítélt előadása versenyezhet idén is a Városmajori Szabadtéri Színpadon június 14. és július 2. között. A Budapesti Nyári Fesztivál keretében zajló esemény versenyprogramjába az idén beválogatták Bezerédi Zoltán szegedi rendezését, a Tótékat.
Hirdetés

Az elmúlt év hat legjobb, nem budapesti, zenés, szórakoztató és klasszikus, magas művészi igénnyel színre vitt előadását mutatják be az idei Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában.

A kecskeméti, miskolci, győri, tatabányai és szombathelyi, valamint a határon túli magyar színházak képviseletében a szabadkai teátrum előadásait június 14. és július 2. között a Városmajori Szabadtéri Színpadon tekinthetik meg az érdeklődők.

A szemle Örkény István halálának szinte napra pontosan negyvenedik évfordulóján a szerző Tóték című tragigroteszkjével indul június 14-én a Szegedi Nemzeti Színház vendégjátékában.

A darabot Bezerédi Zoltán rendezésében, Gömöri Krisztán, Borovics Tamás, Szilágyi Annamária és Sziládi Hajna főszereplésével tavaly szeptemberben mutatták be, majd játszották teltházakkal hónapokon keresztül.

A szegedi előadást Bezerédi Zoltán rendezte (fotó: Rafai Gábor)

Latinovits Zoltán és Sinkovits Imre ismertette meg és tette feledhetetlenné a szélesebb magyarországi közönség számára Örkény István sírva nevetős abszurd tragikomédiáját, a Tótékat, a Fábri Zoltán rendezte Isten hozta, őrnagy úr! című klasszikussá vált fimben. A darab mélysége, fájdalma és abszurd humora megunhatatlan, azóta is sikert sikerre halmoz, és máig számos alkalommal tűnik fel mind a pesti, mind a vidéki színházak repertoárján.

Ezúttal Bezerédi Zoltán a Katona József Színház művésze rendezte meg a Szegedi Nemzeti Színház társulatának.

A szegedi versenydarabot az ’50-es évek legendássá vált propagandaoperettje, az Állami Áruház követi Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében a kecskeméti Katona József Színház művészeinek előadásában.

A tatabányai Jászai Mari Színház Molnár Ferenc darabját, Az üvegcipőt hozza el a budai színpadra június 20-án, Czukor Balázs rendezésében.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház Alföldi Róbert rendezésével szerepel a versenyprogramban, A salemi boszorkányok című előadását mutatja be június 25-én.

A Miskolci Nemzeti Színház az idén Kosztolányi Dezső Édes Annáját hozza el a versenyre Rusznyák Gábor átiratában és rendezésében.

Az idei versenyprogramot július 2-án a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata egy vérbő zenés vígjátékkal, Feydeau Osztrigás Micijével zárja.

A négytagú szakmai zsűri mellett a verseny során a közönség is szavazhat kedvenceire a világhálón .

A díjkiosztót szeptember elején, a Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményeként rendezik meg.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bezerédi Zoltán Szegedi Nemzeti Színház Tóték Városmajori Színházi Szemle