Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. június 6. 23:02 Forrás: MTI

Putyin szerint Oroszország nem akar gyenge Európát

Annyira nem, hogy szerinte az egész csak egy mítosz. Az orosz elnök csütörtökön Szentpéterváron válaszolt a nemzetközi hírügynökségek vezetőinek kérdéseire.

Hirdetés

„Miért lenne szükségünk erre? Az Európai Unió a fő gazdasági partnerünk. Miért akarnánk, hogy ott felfordulás legyen? Ennek semmi értelme”

– mondta Putyin egy kérdésre válaszolva.

Oroszország a stabilitás és a területi integritás mellett foglal állást, és az a véleménye, hogy a gondokat csak a párbeszéd és vita révén lehet megoldani – mondta egy másik kérdésre.

Az orosz elnök felvetette, hogy új lapot kellene nyitni Oroszország és Nagy-Britannia feszült viszonyában. 

„A gazdasági és társadalmi érdekek, valamint a globális biztonság sokkal fontosabbak, mint a kémjátszmák”

– utalt vissza arra, hogy egy volt orosz hírszerző, Szergej Szkripal megmérgezése miatt romlottak meg a két ország kapcsolatai.

Szerinte Moszkvának és Londonnak „félre kell tennie a jelentéktelen dolgokat, és a teendőkkel kell foglalkoznia”.

Mint mondta, nem sértődött meg amiatt, hogy Nagy-Britannia nem hívta meg őt a normandiai partraszállás 75. évfordulója alkalmából a szigetországban tartott szerdai megemlékezésre. „Rengeteg más dolgom volt (...) és mi sem hívunk meg mindenkit minden eseményre” – hangoztatta Putyin, aki aznap Hszi Csin Ping kínai elnökkel tárgyalt Moszkvában.

De nem csak Európa volt a téma

Az orosz elnök azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy aláásta a globális biztonsági rendszert, amikor kilépett fontos fegyverkorlátozási megállapodásokból, vagy felfüggesztette részvételét bennük. Erre példaként említette a rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött szerződést (INF), és azt, hogy Washington vonakodik tárgyalni a hadászati fegyverek korlátozásáról szóló, 2021-ben lejáró harmadik START-szerződés meghosszabbításáról.

„Százszor mondtuk, hogy mi készen állunk erre, de senki sem beszél velünk” – mondta, de hozzátette, hogy a legutóbbi telefonbeszélgetése Donald Trump amerikai elnökkel „bizonyos optimizmusra bátorította”. Leszögezte ugyanakkor, hogy Oroszország egyoldalúan nem hosszabbítja meg a szerződést.

Putyin ismét tagadta, hogy Oroszország beavatkozott volna a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

„Nem ártottuk bele magunkat, és nem is fogjuk”

– jelentette ki, viszont hozzátette, hogy a kormány nem tilthatja meg az állampolgároknak, hogy kifejezzék a véleményüket az interneten. (És ezt kibírta röhögés nélkül!)

És még fokozta is:

„Hogy tilthatnánk el ettől őket? Az Egyesült Államokban van ilyen tilalom Oroszországgal kapcsolatban?”

– kérdezett vissza.

A sajtótájékoztatón felmerült a venezuelai válság ügye is. Az elnök szerint a venezuelai népre tartozik, hogy döntsön Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök hatalmáról. 

„A venezuelai válságot a venezuelai népnek kell megoldania (...) a különféle politikai erők párbeszéde, tanácskozása és együttműködése útján” – mondta ezt is szemrebbenés nélkül, majd hangsúlyozta, hogy Oroszországnak nem áll szándékában csapatokat küldeni Venezuelába. 

Vannak ott szakértők, de ők a katonai és műszaki megállapodásokban vállalt kötelezettséget teljesítik. „Nem létesítünk ott semmiféle támaszpontot, és nem küldünk oda katonákat” – mondta az orosz elnök.

(Fotó: MTI/EPA/Szergej Csirikov)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok Egyesült Királyság Európai Unió Oroszország Venezuela Vlagyimir Putyin Nagy-Britannia Moszkva Washington London
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés