Hirdetés
Túl a városon 2019. június 6. 17:27 Forrás: MTI

Dunai hajóbaleset: előkészítik a roncs kiemelését, közben több holttestet is megtaláltak

Már zajlik a Hableány kiemelésének előkészítése a Terrorelhárítási Központ koordinálásával és újabb áldozatokat is találtak – jelentették be csütörtökön.

Hirdetés

Jasenszky Nándor a TEK társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője szerint

a búvárok azokat az emelési pontokat alakítják ki a hajó alatt, amelyeken keresztül a Clark Ádám úszódarura akarják rögzíteni a roncsot. Mire ezzel végeznek, várhatóan az úszódaru is a helyszínre érkezik, és megindulhat a Hableány kiemelése.

Szerdán és csütörtökön a kiemelés műszaki elkészítése zajlott: olyan füleket és rögzítési pontokat alakítottak ki a búvárok a hajótesten, amik segítségével drótkötelekkel egy pontonhoz lehetett rögzíteni a roncsot – ismertette. A tervek szerint a kiemelés után egy uszályra teszik a hajótestet.

Az osztályvezető elmondta, hogy

a vízállás újra emelkedik, a sodrás változatlanul nagy, a látótávolság pedig nulla, így továbbra is rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak a búvárok.

Beszámolt arról is, hogy egy hatalmas uszadékfa akadt el a területen, ami néhány órára megakasztotta a munkát. 

Kérdésre válaszolva elmondta, elvetették azt az ötletet, hogy hálót feszítsenek ki a hajótest köré, mert ez veszélyeztetné a búvárok testi épségét. Ugyanakkor dolgoznak a hajó nyílásainak lezárásán, hogy ne kerüljön ki a hajótestből semmi a kiemelés közben.

Újabb áldozatokat találtak meg

Szerda éjszaka újabb holttest került elő a fővárosban az áldozatok közül – közölte a rendőrség csütörtökön délután. A közlemény szerint a holttestet a Szabadság híd környékén találták, az azonosítása megtörtént. Az eddig eltűntként keresett férfi a hajóbaleset tizenhatodik dél-koreai áldozata.

Nem sokkal később a rendőrség azt közölte, hogy Érdnél is előkerült egy holttest, aminek az azonosítása még tart, de vélhetően a dunai hajóbaleset áldozata.

Szintén nem sokkal később már azt közölték, hogy a fővárosi Rákóczi hídnál is megtalálták a hajóbalesetben életét vesztő egyik ember holttestét. A rendőrség honlapján azt írta: a Rákóczi híd környékén kiemelt holttest azonosítása megtörtént. Az eddig eltűntként keresett férfi a hajóbaleset 17. dél-koreai áldozata.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin nevű szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni. Azóta több holtest előkerült. Ha bebizonyosodik, hogy a csütörtökön előkerült holttest is a hajóbaleset áldozata, akkor még 11 embert keresnek.

(Fotó: MTI/Lakatos Péter)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: búvár búvárkodás Duna Hableány hajó hajóbaleset hajózás holttest rendőrség Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés