Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Pénzbüntetés kiszabását kéri az ügyészség Tiszasziget és Újszentiván polgármesterére, mert lakcímet hamisítottak honosított magyaroknak
Szegeden 2019. június 6. 17:15

Pénzbüntetés kiszabását kéri az ügyészség Tiszasziget és Újszentiván polgármesterére, mert lakcímet hamisítottak honosított magyaroknak

Ferenczi Ferenc lakossági fórumot tart majd az ügyről, Putnik Lázár elérhetetlen.

Hirdetés

„2012 és 2015 között román és szerb lakóhelyű, honosított magyar állampolgárok jelentkeztek be két Csongrád megyei település ingatlanaiba, miközben ténylegesen nem éltek ott. A cselekményekben részt vett a két település polgármestere, valamint két önkormányzati dolgozó is” – olvasható az ügyészség honlapján.

De lehet tudni azt is, ez a két település Tiszasziget és Újszentiván, a két polgármester a Fidesz–KDNP-s Ferenczi Ferenc és a független Putnik Lázár.

Az ügyészségi tájékoztató így folytatódik:

„Az egyik település polgármestere tizenegy személy valótlan lakcímbejelentésénél szállásadóként tüntette fel magát, míg a másik település polgármestere tíz személy kapcsán rábeszélt egy másik vádlottat arra, hogy írja alá a bejelentő lapokat szállásadóként.

A két önkormányzati dolgozó segítséget nyújtott a lakcímbejelentő lapok beszerzésében, kitöltésében, benyújtásában, valamint olyan személyek keresésében, akik vállalták, hogy fiktív szállásadóként a lakcímbejelentő lapokat aláírják. Az egyik önkormányzati dolgozó tizenkét személy esetében szállásadóként is feltüntette magát.

A többi vádlott szállásadóként írta alá a fiktív lakcímbejelentési lapokat.

A vád szerint ily módon hat vádlott az egyik településen összesen 52 fő, míg tíz vádlott a másik településen 90 fő lakóhelyének valótlan bejegyzésében működött közre.

A Szegedi Járási Ügyészség a vádlottakat 6-tól 59 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja. A két önkormányzati dolgozóval szemben felfüggesztett börtönbüntetés, nyolc további vádlottal, köztük a polgármesterekkel, szemben pénzbüntetés kiszabását, míg négy vádlott esetében próbára bocsátás alkalmazását indítványozta az ügyészség.

Az ügyészség arra tett indítványt a Szegedi Járásbíróság előtt, hogy a bíróság tárgyalás tartása nélkül, a beszerzett iratok alapján döntsön a bűnösség kérdésében.

A valótlan bejelentéseket tévő, külföldi lakóhelyű személyekkel szemben a Szegedi Járási Ügyészség megrovást alkalmazott.”

Természetesen kerestük azonnal mind a két polgármestert.

Mindkettőtől két kérdésre vártunk választ:

  • gondolkoznak-e azon, hogy lemondanak hivatalukról,
  • indulnak-e mindezek után ősszel újra a választáson.

Putnik Lázár egész nap elérhetetlen a mobiltelefonja vagy folyamatosan foglalt, vagy ha kicsöng, kinyomja a hívást. Legközelebb akkor jutottunk hozzá, amikor egy automata sms-t kaptunk tőle, így reagált a hívásunkra, illetve akkor, amikor a hivatalban kerestük: ekkor a kolléganője majdnem tudta adni, de miután „tájékozódott”, azt kellett mondania, a polgármester már beszélt ez ügyben az egyik kollégánkkal, ami azonban nem igaz.

Ferenczi Ferenc viszont egyből fölvette hosszasan beszélgettünk a két kérdés kapcsán, ekkor még határozottan állította, nem mond le, indul ősszel, beszélt arról is, miért csinálta a föntieket, és mi a véleménye ennek kapcsán „az egészről”, majd amikor a nyilatkozatát megjelenés előtt elkérte átnézésre, és meglátta a szavait leírva, mindent visszavont, és csupán ennek megjelentetéséhez járult hozzá:

„Az ügy minden egyes részletére kiterjedően, lakossági fórumot fogok tartani 2019. június 12-én 18.00 órától a Tiszaszigeti Vedres István faluházban.”

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség Ferenczi Ferenc közokirat-hamisítás lakcímkártya Putnik Lázár Tiszasziget Újszentiván Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés