Hirdetés
Szegeden 2019. június 6. 13:47

Majdnem kétszer annyi eső esett idén májusban, mint tavaly

A szakember szerint lényegében monszun időszakról beszélhetünk, ha értékeljük az elmúlt hetek időjárását. Az intenzív esőzések korábban is jellemzőek voltak hazánkban, de most előbb köszöntött be ez az időszak.

Hirdetés

Tavaly májusban 70 milliméter eső esett, idén 120, ami döbbenetes különbség – nyilatkozta a szeged.hu kérdésére Makra László klímakutató, egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem, Mezőgazdasági Kar, Gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézetének munkatársa.

Megfigyelései szerint egyre nő a csapadékhajlam a tavaszból nyárba való átmenetek időszakában, amit a népi bölcsesség is számon tart.

Ha ugyanis Medárd napján (június 8-a) esik, akkor 40 napon keresztül csapadékos lesz az időjárás. Makra László szerint most annyi történt, hogy előre jött ez az időszak közel egy hónappal, igaz a meteorológiai előrejelzések szerint júniusban is lesz bőven csapadék.  

A talaj telítődött csapadékkal, ami persze nem jó, ha tócsák állnak az úton és a földeken, ám jó hír, hogy olyan mennyiségű eső esett, hogy az idén várhatóan nem kell számolnunk aszálykárral – mondja Makra tanár úr. Kezdenek ugyanis vízzel megtelni a talaj felső rétegei, melyek biztosítják a nedvességet a növények számára az aszályosabb nyári hónapokban is. Számunkra furcsa, hogy lényegében monszun időszakkal köszönt be a nyár, de ez a Föld más vidékein megszokott. Persze, ez nem biztos, hogy ez nálunk huzamosabb ideig így marad.

A Meteorológiai Világszervezet által kiadott, a 2018-as évre vonatkozó klímajelentést böngészve viszont nem lehetünk derűlátóak, hiszen ebben azt jósolták, hogy 2019-ben is jellemzőek lesznek az extrém időjárási jelenségek.

A nagy melegek mellett a rövid időn belül lehulló csapadék is rengeteg gondot okozhat az emberiségnek. A folyók kilépnek a medrükből, földcsuszamlások következnek be, a párás, nedves idő pedig kedvez a kártevők és a gombás betegségek elterjedésének, ami a Föld élelmezését nehezíti. Szegeden ebből egyelőre annyit érzékeltünk, hogy a nagy zuhék után tócsák maradnak a mélyebben fekvő területeken, a szúnyogok pedig váratlanul nagyon sokan lesznek.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: eső időjárás