Hirdetés
Szegeden 2019. június 6. 12:06

Megkezdődött a halálkamion pere Szegeden, az Ítélőtáblán

Másodfokon csütörtökön Szegeden 9 órakor megkezdődött a „Parndorfi halálkamion-ügy” néven elhíresült bűncselekmény tárgyalása. A legsúlyosabb vád az elkövetők ellen: különös kegyetlenséggel, több ember, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette. A vád ezek mellett embercsempészés is. Első fokon, nem jogerősen a négy elkövetőt egyaránt 25 év fegyházbüntetéssel sújtották.

A most kezdődött tárgyalás előzményei 2015 augusztusára nyúlnak vissza. A négy vádlott – az elsőrendű afgán, a többi bolgár állampolgár – augusztus 25-én Mórahalom térségében 71 menekültet (köztük 4 gyereket) zsúfoltak egy hűtőkamion rakterébe. Az afgán, szír és iraki illegális menekültek Nyugat-Európa szerettek volna eljutni.

Az embercsempészek személyenként több ezer euróért vállaltak kijuttatásukat, ám mint a vádiratból, és az első fokon, Kecskeméten meghozott ítéletből kiderül: a szellőzés nélküli kamion raktér eleve alkalmatlan volt emberek szállítására. Az már a korábban meghozott ítéletben megállapítást nyert, hogy a raktérbe zsúfolt emberek az indulás másnapjának hajnalán kiabálni és dörömbölni kezdtek, amelyet a sofőr és kísérője észleltek, de a telefonon kapott utasítás alapján nem álltak meg és nem nyitották ki a kamion ajtaját.

A magyar-osztrák határt augusztus 26-án 9 órakor lépte át a kamion, majd negyven perccel később az autópálya (A4-es) leállósávjában leállították, magára hagyták azt, és Szlovákián keresztül visszatértek Magyarországra. Az osztrák autópálya rendőrség egy nappal később fedezte fel a magára hagyott teherszállítót. Ekkor nyitották ki rakterét, és derült fény a borzalmas tragédiára. A világsajtót napokig ez a hír uralta.

Az akkor még gyanúsítottakat a rendőrség rendkívül gyorsan – 2015 augusztus utolsó napjaiban – elfogta és letartóztatta. 

Ügyükben szinte napra pontosan egy éve hozott ítéletet a Kecskeméti Törvényszék, amelyben mind a négy vádlottat 25 év fegyházra ítélt. Az ügyész akkor súlyosbításért, a védők enyhítéséért fellebbeztek.

A ma kezdődött tárgyalásról előzetesen annyit lehet tudni, hogy a csütörtöki mellett további három tárgyalási napot tűzött ki a dr. Mezőlaki Erik vezetette büntetőtanács. Ítélethirdetésre június 20-án lehet számítani.

Az 2018-as kecskeméti bírósági tárgyalásról Európa és a világ szinte valamennyi nagy hír- és közszolgálati tévécsatornája helyszíni bejelentkezéssel számolt be. Ennek az érdeklődésnek a nyoma sem tapasztalható most Szegeden. Közvetítőkocsikat nem láttunk az Ítélőtábla előtt és a környező utcákban. A bíróság szomszédjában található nemzetközi szállodalánchoz tartozó hotel parkolójában sem fedeztünk fel olyan gépjárműveket, amelyek arra utalnának, hogy külföldi média jelen lenne a tárgyaláson.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csempész kamion Szegedi Ítélőtábla embercsempész halálkamion