Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. június 5. 22:20 Forrás: MTI

Weber: változásokra van szükség a magyar kormánypárt belpolitikájában

A várakozásoknak megfelelően újra a német Keresztényszociális Unió politikusát, Manfred Webert választották meg az Európai Néppárt frakcióvezetőjének szerdán Brüsszelben. A keresztényszocialista politikus Orbán Viktornak is üzent.

Hirdetés

Az egyetlen jelöltként induló Manfred Weber 156 voksot kapott az EPP alakuló frakcióülésén, további négy szavazat érvénytelen volt. 

 Manfred Weber volt a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád listavezetője a május végi európai parlamenti (EP-) választáson, amelyet az EPP nyert meg, így a 46 éves politikus egyúttal az Európai Bizottság elnöki tisztségének is várományosa, azonban az még közel sem biztos, hogy ő is fogja elnyerni a posztot.

Tíz frakcióvezető-helyettest is választottak: a francia Arnaud Danjeant, a spanyol Esteban González Ponst, a holland Esther de Langét, a román Siegfried Muresant, az ír Mairead McGuinnesst, a lengyel Ewa Kopaczot, a bolgár Andrej Kovacsevet, a görög Evangelosz Meimarakiszt, a portugál Paulo Rangelt és a horvát Dubravka Suicát. Weberék előre jelezték: fideszes frakcióvezető-helyettest nem kívánnak a soraikban tudni.

Weber először a Twitteren nyilvánított köszönetet nyilvánosan, és ezen üzenetében leszögezte, hogy a frakció minden korábbinál egységesebb és eltökéltebb abban, hogy egy jobb Európáért küzdjön.

Későbbi sajtóértekezletén pedig kijelentette, hogy Európának változásra van szüksége, hogy erős maradjon, meg kell hallani az állampolgárok hangját, a néppárti frakció pedig mindenekelőtt teljesíteni kívánja az ígéreteit, például az egyenlőbb életkörülmények, a külső határok megerősítése, valamint a biztonság, a terrorizmus elleni harc terén.

Mint mondta, az Európai Néppárt kész kompromisszumokat kötni a parlamenti többség kialakítása érdekében az integrációpárti, megbízható erőkkel. Hozzátette, erős támogatást érez a képviselőcsoport részéről az iránt, hogy őt válasszák meg az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker utódjának.

Újságírói kérdésre válaszolva Weber hangsúlyozta, hogy

a Fidesz EPP-n belüli felfüggesztésének világos az üzenete, méghozzá az, hogy változásokra van szükség a magyar kormánypárt belpolitikájában.

Az elmúlt napok magyarországi nyilatkozataival kapcsolatban azt mondta, hogy a Fidesz tagságának kérdése jelenleg az úgynevezett bölcsek tanácsát vezető Herman Van Rompuy kezében van, akiben teljes mértékben megbízik, ő értékeli majd, hogy maradhat-e Orbán Viktor miniszterelnök pártja.

Weber szerint az európai uniós alapelvek nem kérdőjelezhetőek meg, kötelező betartani őket mindenki számára.

A néppártiak a szerdai szavazással az EP parlamenti frakciói közül elsőként alakultak meg. Az 1972-es születésű, mérnök végzettségű Weber 15 éve tagja az Európai Parlamentnek, 2014 óta vezeti a néppárti képviselőcsoportot.

 Az EPP frakciója – amelyhez a Fidesz-KDNP képviselői is tartoznak egyelőre –  az új összetételű Európai Parlamentben is a legtöbb mandátumot tudhatja majd magáénak, noha előnye csökkent a többi csoporttal szemben. A mandátumok elosztását illetően a végeredmény hivatalos kihirdetése még nem történt meg.

(Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EP-választás Európai Néppárt Európai Parlament Manfred Weber
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés