Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szegedi színházi évadzáró: 13 százalékkal nőtt a nézőszám, telt házzal ment a Valahol Európában
Művház 2019. június 5. 14:57

Szegedi színházi évadzáró: 13 százalékkal nőtt a nézőszám, telt házzal ment a Valahol Európában

Képriport
A Valahol Európában lett a szegedi színházi évad legsikeresebb produkciója. A musical harminchét előadását közel 24 ezer látták, szinte minden este telt házzal ment a darab. Ma tartották évadzáró társulati üléseket a Szeged Nemzeti Színház tagjai.

Hirdetés

Az előző évadhoz képest 29 ezer 276-tal többen, összesen 124 ezer 375-en voltak kíváncsiak az előadásokra. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 13 százalékkal nőtt a nézőszám, a színház pedig kiemelkedően jó, átlagosan 80 százalékos kihasználtsággal működött az évad során.

A legtöbb nézőt a prózai tagozat 157 előadása vonzott, ők 48 ezer 699 nézővel kerültek fel a dobogó legfelső fokára, őket követi az operatagozat 25 előadással és 9 ezer 307 nézővel, a Szegedi Kortárs Balett 27 produkciójára pedig 8 ezer 863-an váltottak jegyet.

Az évad legnépszerűbb darabja a Valahol Európában című musical volt, amelynek 37 előadását 23 ezer 665-en látták, az előadások többségére minden jegy elfogyott.

Sikeres a színház új gyermekdarabja, a Szaffi is, amelyet 14 ezer 248-an láttak. A kisszínház prózai előadásainak toplistáját a Tóték vezeti, amelynek előadásai 32 alkalommal mentek gyakorlatilag teljesen telt házzal, így 8 ezer 124-en látták Örkény abszurdját a szegedi művészek előadásában.

Barnák László főigazgató arról is beszélt, hogy az elmúlt kilenc hónapban összesen 92 vendégjátékot, köztük a Rekamié Fesztivál keretében öt határon túli magyar színház produkcióját láthatta a szegedi közönség, öt saját gálát is rendezett az intézmény, illetve 3 fesztiválszereplésnek tesz eleget, köztük első alkalommal a Városmajori Színházi Szemlén is bemutatkozik a nagysikerű Tóték című előadásával.

Élet a TAO után: 38 millióval kevesebb az állami támogatás

Gazdasági kérdésekről szólva a főigazgató kiemelte, a régió legnagyobb – háromtagozatú – színházi intézményeként az előző évi jegyárbevétel alapján 133 millió forint TAO-támogatásra lett volna jogosult a teátrum.

A megszűnt támogatási formát kiváltó többlettámogatás keretében

a színház 130 millió forintot igényelt, ebből az ígéret szerint 95 millió forintot kaphat három részben – ám eddig egyetlen részlet sem érkezett meg, ami likviditási nehézséget okoz az intézményben,

mert a támogatás kiesését a növekvő jegy- és bérletértékesítési bevételekkel sem sikerülhet kompenzálni. Pedig jelentősen emelkedett a bérleteladások száma:

az évadban a korábbi évhez képest a két játszóhely előadásaira 3190 bérlettel többet sikerült értékesíteni.

A fenntartó szegedi önkormányzat nevében Kozma József, a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság elnöke elmondta, a színház élt a rá bízott felelősséggel és bizonyítani tudott az évadban, a produkciókat pedig zajos siker kísérte.

Horgas Ádám főrendező egyfajta lélekerőműnek nevezte a színházat, ahol a művészek és a nézők kölcsönösen adnak egymásnak energiákat, amiből estére-estére megszületik az előadás, a katarzis.

Gyüdi Sándor zeneigazgató kitért arra, hogy az országban Szegeden valósul meg legnagyobb mértékben a színművészeti ágak teljessége, ráadásul műfajok szempontjából a zenés színházon belül nagy szélsőségeket is meg tudnak valósítani, az autentikus élőzenés musical előadásoktól egészen a Wagner-operákig.

Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója zavartalannak és stabilnak nevezte a színház és a társulat közötti együttműködést. Elmondta, a 31 éves társulat az évadban két bemutatót tartott, összesen 73 előadáson léptek színpadra a táncosok, ebből 27 alkalommal Szegeden és 30 előadással Budapesten, de több vidéki városban volt fellépésük, sőt határon túli vendégszereplésre is több alkalommal meghívták őket.

Kállay Ákos a teátrum színházpedagógusa sikeresnek értékelte az úgynevezett a Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér programot, amelybe eddig 3 ezer résztvevő kapcsolódott be. A jövő évadban is folytatódik az együttműködés, az a cél, hogy az összes csoport számát megduplázzák.
Hagyományosan az évadzárón adták a város és a színház művészeti elismeréseit.

Az idei díjazottak

Vaszy Viktor-díj
Bujtor Krisztián tánckari művész

Makó Lajos-díj
Czene Zoltán rendezőasszisztens

Imre Zoltán-díj
Szigyártó Szandra balett-táncos

Énekkari nívódíj
Taletovics Milán énekkari művész

Varga Mátyás-díj
Csikós Zoltán kelléktárvezető

Pro Theatro-díj
Tóth Ágnes öltöztetőtár vezető
Szabó György színpadmester

SZTE közönségdíj
Szilágyi Annamária
Ágoston Katalin
Medveczky Balázs

A Szegedi Operabarátok Egyesületének díjazottjai
Dobrotka Szilvia
Ferenczy Orsolya
Somogyvári Tímea Zita
Kovács Kornélia
Különdíjas a Szegedi Nemzeti Színház énekkara

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 2018/2019-es évad Barnák László Szegedi Nemzeti Színház