Hirdetés
Szegeden 2019. június 5. 14:20

Arzénes víz miatt figyelmeztet az ombudsman a szegedi börtön gyengélkedőjén

Van ballonos víz, de ha elfogy, az arzénes csapvizet kénytelenek meginni a fogvatartottak és az őrök. Kevés a zuhanyzó, ami van, abban gyakran hullik a vakolat és penészedik a fal.

Hirdetés

Fogyasztásra alkalmatlan vizet kaphatnak a fogvatartottak és az őrök is olykor a szegedi börtön Krónikus Utókezelő Részlegén – írja a Népszava az alapvető jogok biztosának május 15-i jelentésére hivatkozva.

Székely László jelentése kiemeli, hogy az ombudsmani hivatal munkatársai kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódok vagy büntetések megelőzése érdekében látogatnak el magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekbe.

Az elemzés felhívja a figyelmet többek között arra, hogy a szegedi börtön gyengélkedőjén a kórtermek 5 személyesek, de a valóságban 4–6 ágy volt bennük, így a fogvatartottak élettere nem érte el a kívánatos 6 négyzetmétert.

A Krónikus Utókezelő Részlegen ballonos vizet kapnak a fogvatartottak és az őrök is, mivel a vezetékes víz a magas arzéntartalma miatt nem iható. A jelentés szerint

„számos fogvatartott panaszolta, hogy a kiétkezéskor korlátozott a vásárolható palackos víz mennyisége, és ez nem elég nekik a következő vásárlási lehetőségig.”

Az is kiderül, hogy a vezetőség tudott erről a problémáról, álláspontja szerint azonban nem növelhető a fogvatartottak által megvásárolható vizespalackok mennyisége,  mert vannak olyan fogvatartottak, akik elveszik a társaik értékeit, ezért nem célszerű növelni a megvásárolható vizespalackok mennyiségét. 

Az Intézet vezetősége szerint a személyi állomány tagjai közül sokan fogyasztják a vezetékes vizet, és nem jelent veszélyt az egészségükre. Az ombudsman állásfoglalása szerint ugyanakkor

„az emberi méltósághoz való joggal összefüggő visszásságot okoz, hogy a fogvatartottak csak korlátozott mennyiségű ivóvizet tarthatnak maguknál a lakóhelyiségben.”

Egy látássérült fogvatartott elmondása szerint csak a bekerülését követő mintegy 5 hónappal később jutott le sétálni, mivel nincs elegendő számú személyzet, hogy lekísérjék.

Az utókezelő részlegen az ombudsmani jelentésben az áll – az intézet két évvel ezelőtt készült önértékelő jelentését idézve –, hogy a fogvatartottak számára legalább 8 zuhanyállást kellene kialakítani. A személyzeti WC is felújításra szorult. A helyiségek szellőzése nem eléggé hatékony, a tetőn, a falakon gyakori a vakolathullás és penészedés.

Az utóbbi években a magyarországi börtönviszonyok miatt több fogvatartott is jelentős kártérítést tudott kiharcolni magának. Nem véletlenül kezdett a kormány börtönépítésekbe és felújításokba. Kiskunhalason például a honvédségi tüzérlaktanyából 470 fő befogadására alkalmas büntetés-végrehajtási intézményt alakítottak ki.

(fotó: Alapvető Jogok Biztosa)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Fegyház és Börtön alapvető jogok biztosa ombudsman Székely László