Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. június 5. 12:00

Kubatov is megbukott, de egy fideszes örül neki

Nem sikerült Szegeden az áttörés a Fidesznek az EP-választáson. Negyvenöt százalékos részvétel mellett a kormánypártok jócskán elmaradtak a többségtől, csak negyven százalékos eredményt értek el.

Hirdetés

Ezzel még a fővárosi eredményüket – ahol szintén kisebbségben maradtak az ellenzékkel szemben – is sikerült alulmúlniuk.

Mindezt annak ellenére, hogy Orbán Viktor tavaly nyáron kiadta az utasítást Szeged elfoglalására, és irdatlan összeget, információnk szerint körülbelül 100 millió forintot költöttek el máris a városban a permanens kampányra.

  • Pécsről és Budapestről importáltak bukott kormányzati és önkormányzati kádereket a helyiek leváltására.
  • Továbbá létrehoztak például egy vadonatúj callcentert, hogy frissítsék a Kubatov-listát, a szavazókat nyilvántartó adatbázist.
  • A lista névadója, Kubatov Gábor személyesen irányította a szegedi EP-kampányt, mint hónapok óta kézzel vezérli a városi Fideszt és annak üzleti-média érdekeltségeit is.
  • Orbán komisszárja bő fél éve minden egyes szombaton reggel megérkezik a városba, hogy eligazítást tartson, kiadja a gazda utasításait, valamint meghallgassa a beszámolókat a korábbiak teljesítéséről.

A kudarc ennek fényében látványos igazán.

Ráadásul ez már a második nagy vereség Szegeden, mivel Orbán először – még 2018 tavaszán, a választás után – Lázár Jánost, a korábbi kormánybeli jobbkezét bízta meg a város elfoglalásával. A volt kancelláriaminiszter azonban nem tudta teljesíteni a feladatot, megingathatatlan volt Botka László és a többpárti támogatottsága.

Orbán azonban nem látta be, hogy nem kérnek az embereiből, hanem kormánybeli helyettese után a pártbelire bízta a munkát.

Innen nézve az EP-eredmény tökéletes bukás, Kubatovnak sem sikerült az áttörés Szegeden, noha megkapott mindent: pénzt, paripát, fegyvert; rendőrséget, ügyészséget, médiát, egyetemet.

A kudarcnak egyetlen fideszes örülhet igazán. Lázár ugyanis most már elmondhatja: nem vele volt a baj, hanem a szegediekkel. A többségük túl öntörvényű, nem kérnek abból, hogy az autokrácia a városukra is rátegye a kezét.

Különösen azzal összevetve, hogy míg Kubatov Szegeden kudarcot vallott,

Úgy tűnik, Lázárnak van igaza, aki a végén azt mondta: „nem tetszik a szegedieknek a szegedi Fidesz, ez kétségtelenül így van”.

Mindezek után alighanem az várható, hogy a Fidesz nem is mer önálló polgármester-jelöltet állítani, hanem beáll egy „civil” mögé – de csak azért, hogy álcázza magát.

A kormánypártok trójai falovának címére pillanatnyilag a milliárdos Nemesi Pál nagyvállalkozó a legesélyesebb, aki korábban elismerte, hogy kapott felkérést az indulásra, de még nem döntött róla.

G. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EP-választás Fidesz Kubatov Gábor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés