Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. június 4. 19:43

Lex Palkó: benyújtotta a szaktárca az MTA-törvényjavaslatot, oda az SZBK függetlensége

Törvénnyel éri el a kormány a tudomány központosítását. Az ok roppant egyszerű: az EU több pénzt ad a következő uniós költségvetési ciklusban a kutatás-fejlesztésre, azaz a Mészáros és Tiborcz-családok elkezdenek okosodni.

Hirdetés

„Létrejön az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH), amely önálló költségvetési fejezetet képez a költségvetési törvényben, nem tartozik a kormány irányítása vagy felügyelete alá. Tizenhárom fős irányító testületébe hat főt a Magyar Tudományos Akadémia, hat főt a kormány delegál azzal, hogy legalább kétharmadukat a tudomány művelői közül kell kiválasztani. Az elnököt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a miniszter közös javaslatára a miniszterelnök nevezi ki. Az ELKH égisze alatt tizenhét központi költségvetési szerv működik: az Agrártudományi Kutatóközpont, az Atommagkutató Intézet, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, az Energiatudományi Kutatóközpont, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, a Nyelvtudományi Intézet, az Ökológiai Kutatóközpont, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Társadalomtudományi Kutatóközpont, a Természettudományi Kutatóközpont, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Támogatott Kutatócsoportok Irodája.

Az irányító testület munkáját a nemzetközi gyakorlat mintájára a szélesebb horizontra kitekintő, a sokszínű tudományos szempontokat és érdekeket megjelenítő tudományos tanács és a világszerte elismert külföldi kutatókból álló nemzetközi tanácsadó testület segíti. Utóbbi közreműködik az ELKH rendszeres, tudományos és szervezeti teljesítmény-mérésében, növelve a működés hatékonyságát.”

Ez olvasható abban a törvényjavaslatban amelyet benyújtott a Parlament elé az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A nagy vita 2018-ban kezdődött: a kormány ekkor határozta el, semmi szüksége az akadémiának a kutatóintézetekre, jobb helyen lesznek azok – valahol. Az átalakítás ellen az utolsó utáni pillanatig tiltakoztak, vasárnap az Akadémiai Dolgozók Fóruma és az Oktatói Hálózat az MTA épülete előtt demonstrált.

A törvénnyel, amelyet „valószínűleg” megszavaznak ötvenéves függetlenségét veszíti el a Szegedi Biológiai Kutatóközpont. De szükség van erre a lépésre: a következő uniós ciklusban sokkal több pénzt fordít Brüsszel a tudományra, a kutatás-fejlesztés támogatására. „Be kell hát ülni az iskolapadba” a Fidesznek, hogy könnyebben hozzájuthassanak ezekhez az uniós forrásokhoz (is).

Egyébként

A nemzetközileg elismert magyar élettudományi kutatások meghatározó intézménye a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja (SZBK). Az SZBK négy intézete – a Biofizikai, Biokémiai, Genetikai, Növénybiológiai Intézet – mintegy 260 kutatót foglalkoztat, akiknek munkáját rangos nemzetközi tudományos közlemények és szabadalmak fémjelzik. A kutatott témák a molekuláris és sejtbiológia számos területét ölelik fel, s a baktériumok ipari hasznosításától a termesztett növények irányított nemesítésén át az emberi egészség és a környezetvédelem kérdéséig terjednek. Az SZBK döntően a tudományos alapkutatások műhelye, de az SZBK kutatói kezdeményező szerepet játszanak biotechnológiai vállalkozások életre hívásában és menedzselésében, valamint oktatási feladatok ellátásában is. Az SZBK eredményes működését, a kutatások magas színvonalát az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) is elismerte és a Központot az EU 2000-ben az Európai Unió Kiválósági Központja címmel jutalmazta.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ITM kutatás-fejlesztés Palkovics László SZBK
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés