Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. június 3. 09:39 Forrás: MTI

Sok bor készülhet idén is az Agrárminisztérium szerint

Mindenki nyugodjon meg! Bőségesen lesz utánpótlás a jövő évi borfesztiválra is.

Hirdetés

Az elmúlt tíz évben nem készült annyi bor Európában, mint tavaly, a szakemberek az idén is jelentős mennyiségre számítanak

– mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár hétfő reggel az M1-en.

Az államtitkár elmondta, a piac stabilizálása, illetve a kínálati nyomás enyhítése érdekében a tárca zöldszüreti és borlepárlási támogatást ad a termelőknek.

A gazdálkodóknak a következő napokban döntést kell hozniuk, mert rövid a határidő: június 11-ig kell leadni az igényüket.

Az államtitkár a Kossuth Rádió Jó Reggel, Magyarország! című műsorában elmondta, a zöldszüretre 8,5 millió euró forrás áll rendelkezésre, ami akár növelhető is.

Az Agrárminisztérium múlt pénteken azt közölte a támogatás a Magyar Államkincstár által végzett helyszíni ellenőrzésen lemért területnagyságon, továbbá az e területről származó, a hegybíró által igazolt termésmennyiségen alapul, összege hektáronként 300 ezer-1,1 millió forint lehet. A támogatási összeg meghatározásakor a kompenzációs felárra való jogosultságot figyelembe veszi a kincstár.

Az Agrárminisztérium felhívta a figyelmet, hogy a kérelemben megjelölt területeken 2019. június 24. és július 10. között kell elvégezni a zöldszüretet. A kérelmező köteles a zöldszüret elvégzését egy munkanapon belül bejelenteni a kincstár, valamint a területileg illetékes hegybíró részére. A zöldszüret elvégzésének 2019. július 11. utáni bejelentése a támogatás elvesztésével jár. A jóváhagyott támogatást a kincstár legkésőbb 2019. november 15-ig fizeti ki.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Agrárminisztérium bor borászat mezőgazdaság szőlő termés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés