Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Bartók Csaba: Van a külcsíny és belcsíny – A szegedi Fidesz megújulásainak története
Szegeden 2019. május 31. 10:00

Bartók Csaba: Van a külcsíny és belcsíny – A szegedi Fidesz megújulásainak története

A szegedi Fidesz időről-időre bejelenti, hogy megújul. Vagy új korszakot kezd. Vagy új fordulatot vesz. Vagy új alapokat tesz le. Vagy paradigmát vált. Vagy új fejezetet nyit. Aztán... Megint megújul.

Hirdetés

Azzal kezdődött, hogy 2014-ben a szegedi Fidesz önkormányzati választásokon elszenvedett történelmi veresége után a megújítás jegyében kizárták a szegedi közgyűlésbe jutott régi fideszes politikusokat a Fidesz-frakcióból. Ennek a megújulásnak az volt az előzménye, hogy a helyi Fidesz előbb kiállt az elsöprő többséggel megválasztott polgármesterjelöltjével (Gyimesi László) és csapatával a választásra, amit nem sokkal később felülírtak a központból Orbánék. Kothencz Jánost indították. A választások előtt három hónappal felülről levezényelt csere méretes zakót hozott a szegedi Fidesznek.

Nógrádi Tibor látványos és eredményes építkezést ígért, és új alapokat 2015 végére

2015 szeptemberében úgy tűnt, lezárult a 2014 nyara óta tartó belharc a szegedi Fideszben, amikor két évre megválasztották Nógrádi Tibort elnöknek. „Hosszú idő után végre nem voltak indulatok, ellentétek, intrikák” – nyilatkozta a szegedi Fidesz tisztújító közgyűléséről a frissen megválasztott elnök, betekintést adva, mi folyik a szegedi Fideszben. Nógrádi Tibor paradigmaváltást jelentett be, azonnali változást ígért a munkamódszereiben, és azt, hogy 2015 végéig leteszik az új alapokat. Azt is mondta, hogy „nagy tapasztalata van a válságból történő látványos és eredményes építkezésben”. Az óriási támogatással megválasztott Nógrádi neve fel sem merült a következő tisztújításkor. De ne szaladjunk annyira előre!

Orbán 2017 tavaszára megújulva, teljes fegyverzetben akarta látni a szegedi Fideszt

Bőven Nógrádi Tibor volt még a Fidesz szegedi elnöke, amikor 2017 elején Orbán Viktor Szegeden járt, és a Fidesz szegedi, Victor Hugo utcai székházába is ellátogatott, ahol a szegedi Fidesz vezetőivel egyeztetett. Ez a találkozó szupertitkos volt. De azért lőttek egy fotót, amelyen ott mosolyog a miniszterelnök úr mögött Nógrádi Tibor.

Egy éppen megújulásban lévő szegedi Fidesz 2017-ből. Ajánljuk mindenki figyelmébe a miniszterelnök és Lázár János szájtartását, B. Nagy László félrenézését

Orbán akkor már évek óta nem adott interjút a Délmagyarországnak, hiába kért tőle a megyei napilap (bezzeg manapság, nem is kell kérni, adják úgy is központilag), adott viszont a Szegedmának, amelynek elmondta: „a szegedi jobboldalnak a tavasz végére megújulva, teljes fegyverzetben, győzelmi esélyekkel kell a közvélemény elé állnia.” Orbán tehát azt mondta 2017 januárjában, hogy 2017 tavaszán a szegedi Fidesznek megújulva kell állnia.

Már tavasz volt, nyílt az orgona, amikor Orbán hű fegyverhordozója, Kubatov Gábor arról beszélt a Szegedmának, hogy „társakat keres a tervéhez, melynek célja a szegedi polgári jobboldal rendbetétele.”

2017 őszén megvette a Fidesz a Délmagyarországot, és azóta használja a megyei lapot propagandakiadványként a Fidesz. Itt nyilatkozta 2017 decemberében Kövér László a szegedi Fideszről, hogy „új, egységes csapat van alakulóban”, meg azt is, hogy „nincs elkésve a megújulással a szegedi Fidesz-szervezet.”

B. Nagy Lászlóval új korszak kezdődött 2018 elején, aztán kilenc hónap után véget ért

Nógrádi Tibor 2017 decemberében még lelkesen gyűjtötte Fidesz elnökként Botka ellen az aláírásokat, pár héttel később azonban kipenderítették, így köszönve meg a munkáját. Nógrádi neve nemhogy elnökként, de elnökségi tagként sem merült fel a 2018. februári tisztújításkor.

B. Nagy László lett a szegedi Fidesz elnöke, aki tavaly februárban azt hangsúlyozta, a tisztújítással egy teljesen új korszak kezdődik a szegedi Fidesz életében, ő azt vállalta, hogy ennek a megújulásnak az élére áll.

B. Nagy tavaly nyáron még úgy nyilatkozott, hogy 2018. őszre meg kell találni a Fidesz szegedi polgármesterjelöltjét, mert csak úgy lehet választást nyerni, ha időben megtalálják. „Nem tudom elképzelni azt, hogy sikeres lehet egy olyan polgármester, akit az utolsó pillanatban találunk meg, és mutatunk be a szavazóknak” – nyilatkozta B. Nagy László.

2018 novemberében nem a Fidesz szegedi polgármesterjelöltjét találták meg és mutatták be, hanem Bartók Csabát, aki a szegedi Fidesz új elnöke lett. 2018 novemberében B. Nagy leköszönt/„leköszöntették”, hogy érdemei elismerése mellett – ahogy a szegedi Fidesz közleménye fogalmaz – minden energiáját Szeged érdekeinek képviseletére fordítsa az Országgyűlésben.

Bartók Csaba teljes fordulatot ígért 2018. végén, Tápai Péter új fejezetet nyitna 2019 májusában

„A szegedi Fidesz eddigi stratégiáján változtatni kell, bebizonyosodott, hogy teljes fordulatra van szükség a sikerhez” – nyilatkozta 2018 novemberében a Délmagyarországnak Bartók Csaba, a szegedi Fidesz új elnöke. Azt is mondta, hogy a szegedi Fidesz minél hamarabb szeretné a párt országos elnökségének felterjeszteni, hogy kit szeretne indítani polgármesterjelöltként.

Új fejezetet nyitna Szegeden a Fidesz – erről Tápai Péter, a szegedi Fidesz alelnöke beszélt 2019. május 30-án.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: B. Nagy László Bartók Csaba Fidesz Gyimesi László Kothencz János Kubatov Gábor Nógrádi Tibor Tápai Péter
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés