Hirdetés
Túl a városon 2019. május 30. 23:14

Szabó Sándor: Naponta meghal 100 magyar ember, ez mégsem érdekli a kormányt

Szeged országgyűlési képviselője a parlamentben tett fel kérdéseket az egészségügy helyzetével kapcsolatosan.

„Hétfőn az egészségügy helyzetének tarthatatlan állapotával szembesítettem az illetékes államtitkárt, de kérdésemre megint csak az a választ kaptam, hogy minden rendben van! Önök szerint is minden rendben van a magyar egészségügyben?”

– írta Szabó Sándor, Szeged országgyűlési képviselője a Facebookon.

Szabó a videóban arról beszélt, hogy a legtöbb magyar ember szerint a legnagyobb probléma ma Magyarországon az egészségügy helyzete, ami szerinte elsősorban annak köszönhető, hogy az Orbán-kormány szinte éves szinten ezermilliárdokat von ki az ágazat finanszírozásából. Szabó szerint ennek egyenes következménye, hogy nemcsak az Európai Unió, hanem a visegrádi országok átlagától is messze leszakad Magyarország az egészségügy helyzetét tekintve.

Szabó felszólalásában szembesítette az illetékes államtitkárt, hogy például a keringési rendszerrel kapcsolatos betegségek száma Magyarországon a legnagyobb a visegrádi országok közül, de a megelőzhető halálozásokat tekintve is messze lemaradunk az EU és a visegrádi országok átlagától. Mint mondta, a magyarok nem ritkán már Európa más országaiba mennek gyógyulási esélyeik javítása érdekében.

Mikor veszik már észre, hogy a politikai kommunikáció helyett jó lenne már valódi lépéseket tenni az egészségügy helyzetének megoldására?

– kérdezte Szabó Sándor.

Kérdésére Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki szerint a szocialistákat, amikor kormányon voltak, csak addig érdekelte az egészségügy, ameddig abból pénzt lehetett nyerni, először rossz színvonalra zülleszteni, majd privatizálni. Mint mondta, szerinte ezért fordított az MSZP kormányon egyre kevesebb pénzt az egészségügyre. Szavai alátámasztásaként OECD-kimutatásokat említett, amik szerint 2003 és 2010 között Magyarország volt az egyetlen ország az összes OECD-tagállam közül, ahol csökkent az egy főre jutó egészségügyi kiadások összege, míg 2010 óta a hetedik legnagyobb mértékben nőtt ez az összeg az OECD-tagállamok között. Mint mondta az idei évi költségvetésben 647 milliárd forinttal több van, mint a 2010-esben volt. Ez szerinte azt mutatja, hogy a szocialisták vettek el pénzt az egészségügyből, míg a Fidesz–KDNP-kormányok viszont növelték az egészségügyi kiadásokat. 

Rétvári szerint a szocialisták 16 ezer aktív ágyat felszámoltak a kórházakban, 6 ezer egészségügyi dolgozót elbocsátottak, a megmaradóktól elvettek egyhavi bért, és mindemellett kórházakat is bezártak.

Ezzel szemben szerinte az Orbán-kormányok csupa jó dolgot tettek a magyar egészségüggyel: egy 500 milliárd forintos kórházfejlesztési programon már túl vannak, kórházakat, rendelőket, mentőállomásokat újítottak fel, építettek is rendelőket és mentőállomásokat, és úgy egyáltalán, szerinte – természetesen – minden sokkal szebb és jobb most, mint amikor a szocialisták kormányoztak.

Szabó Sándor természetesen nem fogadta el a KDNP-s Rétvári Bence válaszát, mint mondta a statisztikai adatok, a számok az államtitkár szájából szépen hangzanak, a valóság viszont mást mutat. Szabó azt javasolta Rétvárinak, hogy inkább menjen el szakorvosi intézetekbe, háziorvosi rendelőkbe, nézze meg a várólistákat, és győződjön meg róla, hogy az emberek valójában mit gondolnak az egészségügyről. 

Csak a tavalyi évben több mint 1800 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből

– mondta Szabó.

Azokat a fejlesztéseket pedig, amiket az államtitkár sorolt, Szabó szerint mind európai uniós forrásokból valósították meg, így továbbra sem lehet azt állítani, hogy a kilenc éve kormányzó Orbán-kormány eleget tenne a magyar egészségügyért, az emberek pedig továbbra is ezt tartják az ország legnagyobb problémájának.

Szabó Sándor tehát nem fogadta el Rétvári Bence válaszát. És hogy az Országgyűlés elfogadta-e? Egyet tippelhet! Vagy megnézheti az alábbi videó végén, nem lesz meglepetés.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: államtitkár egészségügy MSZP Orbán-kormány Országgyűlés Szabó Sándor Rétvári Bence