Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. május 30. 08:09

Hadrendbe álltak a város modern utcatakarító-gépei

Képriport
És mindent tudnak: söpörnek, felmosnak, ha kell, felszívják a lehullott lombot, ha kell, lemossák a köztéri szobrokat, padokat. Szeged tisztább lesz, mint volt…

Hirdetés
Hirdetés

A várost takarító két, régebbi típus mellé négy új, korszerű utcatakarító-gépet vásárol a város – ezt még tavaly ősszel jelentette be Botka László polgármester a Széchenyi téren, ahol rögtönzött bemutatón be is mutatták, mit tudnak a megvásárolni kívánt eszközök.

Eddig két, tízévesnél idősebb söprögető és locsoló gép járta Szeged utcáit. Ezek, azon kívül, hogy a teljesítményük nem mérhető a korszerű eszközökéhez, nem igazán kímélték a díszburkolatokat sem, ezért is vált szükségessé a takarító géppark korszerűsítése. Ráadásul a korábbi eszközök egyre többször meghibásodtak, üzembiztonságuk évről-évre csökkent.

A közbeszerzési eljárás lebonyolítása után két seprűs gép már meg is érkezett és munkába is állították a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei, ezekkel már találkozhatnak az utcákon a szegediek, amint városunk tisztaságán dolgoznak. 

A harmadik, nagy teljesítményű seprűs munkagépet várhatóan nyáron kapja meg a társaság. A negyedik korszerű takarítógép pedig a Szegedi Közlekedési Kft. gépparkját erősíti, az ő feladatuk ugyanis a parkolók tisztán tartása.

(fotók: Iványi Aurél)

A svájci, illetve osztrák munkagépek beszerzésére közbeszerzési pályázatot írtak ki, a két kisebb méretű munkagép több mint 102 millió forintba került, a harmadik – a legnagyobb – ára 69 millió forint lesz. Az új seprűs munkagépek beszerzéséhez a szegedi önkormányzat 142 millió forintos törzstőke emeléssel biztosította a forrást, a különbözetett pedig a környezetgazdák gazdálkodták ki saját költségvetésükből.

Mit tudnak ezek az új gépek? Kis túlzással elmondjuk, mindent!

A gépek már a korszerű EURO 6-os környezetbarát motorral érkeztek. A víz- és hulladékszállítási kapacitásuk nagyobb, mint az eddigi gépeknek, ezért kevesebb alkalommal kell egy-egy műszak alatt ürítést végezniük, így több ideig képesek a területen maradni és munkát végezni.

Takarítási hatékonyságuk a nagyobb szívó teljesítmény miatt jobb, ezért kevesebb por marad vissza a feltakarított szakaszokon, szűrőrendszerük pedig hatékonyabban választja le a szennyeződéseket, így a zárt tartályából nem jut vissza semmilyen szennyeződés a környezetbe. Korszerű vízleválasztó rendszerük pedig csökkenti a takarításhoz szükséges víz mennyiségét.

A nagy és közepes seprőgépek a közutakat, a kis seprőgép pedig a járdák és kerékpárutak takarítását végzi a jövőben. A kisebb gép nagy erénye, hogy a díszburkolatok közül nem kaparja ki a kötőelemeket, így például jól használható a Klauzál téren és a Kárász utcán.

Az új gépeket felszerelték speciális, korszerű seprőberendezésekkel, magasnyomású mosóval és lombszívó berendezéssel. Ezért nemcsak úttisztításra, hanem köztéri szobrok, padok, falak lemosására és a zöldterületeken a lehullott lomb felszívására is alkalmasak – tudtuk meg Makrai Lászlótól.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arra is felhívta a figyelmet, ahhoz, hogy Szeged rendszeresen tiszta legyen a korszerű eszközök mellett elengedhetetlen a lakosság együttműködése is.

Ezért kérik a szegediek megértését, amikor más nagyvárosokhoz hasonlóan bizonyos időszakonként lezárnak majd egy-egy utcát, teret néhány órára, hogy a gépek alaposan – faltól falig – feltakaríthassák a területet.

A következő ilyen akciójukat a június 22–23-i hétvégére tervezik és ezentúl havi rendszerességgel az SZKT-val közös takarítási akciót szerveznek, amiről a szegedieket időben értesíteni fogják.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. takarítás gépbeszerzés korszerűsítés