Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Látogatóbarát fejlesztés indul a Móra-múzeumban: egy év múlva a tetejéről is megcsodálhatjuk a várost
Művház 2019. május 29. 12:04

Látogatóbarát fejlesztés indul a Móra-múzeumban: egy év múlva a tetejéről is megcsodálhatjuk a várost

Képriport
Megkezdődik a múzeum történetének legnagyobb szabású felújítása. Közel másfél milliárd forintból nemcsak a Kultúrpalota épülete, hanem a szomszédos vár is megújul.

Hirdetés

Szeged egyik szimbolikus épülete 1896 óta a Móra Ferenc Múzeum. Az intézmény kiállításait tavaly 125 ezren látogatták, az év elején azonban bezárta kapuit a Roosevelt téri Kultúrpalota, mert a következő egy évben történetének legnagyobb szabású felújítása vár az épületre.

A modernizáció célja, hogy egy 21. századi intézmény fogadja jövő nyártól a látogatókat. A beruházás kiviteli szerződését szerdán délelőtt írták alá.

A múzeum főépülete, valamint a vár turisztikai célú fejlesztését 899 millió forint vissza nem térítendő összeggel támogatja az Európai Unió, amelyhez a szegedi önkormányzat további 500 millió forintos saját forrással járul hozzá.

– Történetének legnagyobb szabású felújításán esik át az 1896-ban épült szegedi Kultúrpalota a következő egy évben. Összesen 1 milliárd 400 millió forintból nemcsak az épület és szomszédos vár újul meg, hanem 21. századi interaktív, látogatóbarát kiállítóhelyek is születnek – mondta el Botka László polgármester a helyszínen, a kivitelezési szerződés aláírása előtt.

A tervek szerint a következő tíz napban teljesen birtokba veszik az épületet a közbeszerzési eljárás győztes cégének, a Bodrogi Bau Kivitelező, Tervező, Kereskedő és Szolgáltató Kft. szakemberei, hogy egy év alatt 21. századi, modern kiállítóhelyet varázsoljanak a múzeum épületéből.

Fogas Ottó múzeumigazgató az épület bejárásán elmondta, a felújítás során egy új lépcsővel a főbejárat felől is megközelíthetővé teszik a földszinti látványraktárakat, teljesen megújul az épület fogadótere, új pénztárt és információs pontot alakítanak ki.

Az időszaki kiállítások korszerű hűtési-légkezelési rendszert és korszerű világítástechnikát kapnak. Az új interaktív természettudományi kiállítás az Alföld és a Tisza élővilágáról a meglévő galéria felhasználásával, kibővített területen várja majd a látogatókat a fejlesztés után.

 

A második emeleten új, interaktív, állandó Móra Ferenc kiállítás készül kibővített területen.

Teljesen megújul a neoklasszicista stílusú épület homlokzata, a tetőhéjazat és korszerű villámvédelmi rendszer is kiépül. Emellett egy turisztikai vonzerővel bíró beruházás is megvalósul: kilátó épül a múzeum tetején, amelyről a folyó teljes kanyarulatát meg lehet majd csodálni, és az egész várost be lehet látni.

A vár és a várkert szintén megújul, itt is új kiállítás várja majd a látogatókat. Újjászületik és bővül a lapidárium, azaz a kőtár, a várkert növényzetét is frissítik.

Elkészül a város felőli oldalon az Erzsébet-templom oldalfalait bemutató kiállítás, a Mária Terézia kapu mentén pedig végleges bejáratot alakítanak ki, pénztárral és akadálymentesítik is az épületet.

A kiállítótér falfelületeit rendbe hozzák és lefestik, emellett leszigetelik a padlót, korszerűsítik a meglévő fűtési rendszert és felújítják a tetőteraszt is.

rag

(Fotók: Iványi Aurél)

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beruházás Botka László felújítás Móra Ferenc Múzeum