Hirdetés
Szegeden 2019. május 28. 17:55

„Ej, ráérünk arra még!” vagy NEM?

Az emberek legkevesebb háromnegyede halogatónak tartja magát. Az állításra nem cáfolt rá az IH közönsége sem, amikor Takács Ildikó arra kérte A halogatás pszichológiája című előadásának elején a publikumot, hogy nyújtsák fel a kezüket azok, akik éreznek magukban egy jó adag „Pató Pál”-ságot. A hatszázas hallgatóságból ötszáznak levegőbe lendült a keze.

Mint kiderült: nem feltétlenül volt igazuk a magukról véleményt mondóknak. A Budapesti Műszaki Egyetem oktatója szerint fontos különbséget tennünk a között, hogy halogatóak vagyunk, vagy bizonyos dolgokat elhalasztunk. A kettő messze nem ugyanaz. Ha e kijelentés felől nézem, akkor valójában az egész estés előadás erről szólt.

Mert mit is jelent a halogatás? – hangzott el a vezérkérdés. A válasz kézenfekvő és definíciószerű: motiváltnak lenni arra, hogy ne csináljunk semmit, vagy mást csináljunk, mint amit a helyzet kíván. A szigorú, tudományos igényű megfogalmazáson túl a halogatást olyan állapot, amikor tudjuk, hogy valamit meg kellene tenni, de nem tesszük. (Ha vizsgára készülünk, pontosan tudjuk, hogy tanulni kellene, de ezt odázzuk el.)

A halogatás mint állapot sok mindenre vezethető vissza. Kényelmetlen, kellemetlen helyzeteken akarunk elkerülni, de legalábbis időben eltolni. Ezért halogatunk például egy-egy telefonhívást – jelezte az előadó. (Ismerős helyzet.) Ettől nagyon különbözik, ha valaki krónikus halogató. Ez nem csak azt jelenti, hogy szinte válogatás nélkül mindenben a halogató magatartást választja, hanem azt is, hogy az emberek egy része halogatónak született. (Ahogyan az emberek egy másik része példának okáért szorongónak született – kaptuk Takács Ildikótól a gyors párhuzamot.)

Ám ha nem vagyunk született (krónikusak) halogatók, akkor mégis miért odázzuk el az elintézendőket? A válaszok száma szinte végtelen, de a szakember szerint ebben a kérdéskörben is rendszerezhetjük a lehetséges okokat.

  • Egy: nem érezzük fontos azt, amit el kellene végeznünk.
  • Kettő: nincs meg bennünk a kell érdeklődés.
  • Három: tökéletességre törekszünk, és e miatt szinte soha nem jutunk egy elvégzendő ügy (például egy szakdolgozat megírásának) a végére.
  • Négy: szorongás miatt, mert tettünkért leértékelnek.
  • Öt: érezhetjük, hogy egy feladat elvégzésére képtelenek vagyunk, ezért toljuk el magunktól folyton azt, amit meg kellene csinálnunk.

Nem sorolom tovább...

Fontos összefüggés állapítható meg a halogatás és személyiség milyensége között – hívta fel a figyelmet a pszichológus. Ez magától értetődő. Mégis ebből a szempontból is szolgált újdonsággal a hétfői előadás. Az idősebbek kevésbé halogatóak, mint a fiatalok. A magyarázat pofonegyszerű: húszévesen még beláthatatlanul hosszúnak tűnik az élet. Ellenben hatvanévesen már nem. Idősebb korban ezért is döntünk gyorsabban. Az idő korlátokat szab. A férfiak inkább számítanak halogatónak, mint a nők – hangzott el, és ennek alátámasztására Takács Ildikó elmondta: másként jár a két nemnél a biológiai óra. Részben ez is magyarázza a nők halogatástól való tartózkodását. A személyiség kérdése azért is fontos a halogatás témájában, mert alapvetően lelkiismeretesnek és önfegyelemmel rendelkezőek vagyunk (legalábbis törekszünk rá), és ezzel az énképünkkel nem fér össze a dolgok elodázása. Többségünk szereti betartani a határidőket – hangzott el az előbbire a példa.

Mit tehetünk a halogatás ellen? Hogyan győzhetjük le – hangzott el a bizonyára sokakat érdeklő kérdés az est vége felé. Tegyük tudatossá az időhöz való viszonyunkat. Érthetőbb megfogalmazásban: mindig rendeljük egy általunk megszabott, ésszerű időkeretet egy-egy feladat elvégzéséhez. Ezen túlmenően tudnunk kell, hogy rövidtávon áldozatot kell hoznunk a hosszú távú nyereségért a halogatással vívott ütközetben is – erősítette meg Takács Ildikó.

Megszívlelendő jó tanács maradt a végére, amit könnyen tehető a mindennapok részévé. Sokat tehetünk a halogatás ellen, ha megfogalmazzuk és kimondjuk, mit szeretnék megtenni, elvégezni, magunk mögött tudni.

Bod Péter

Takács Ildikót Bobkó Anna fotózta le az IH-ban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: IH Rendezvényközpont Mentor(h)áló Pedagógiai esték halogatás Takács Ildikó Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés