Hirdetés
Művház 2019. május 28. 15:31

Tenni, amit Zsigmond Vilmos tett: felkarolni a tehetségeket

Képriport
A filmfesztivál egyik legfontosabb üzenete a tehetségek felkarolása és útnak indítása – fogalmazott Zsigmond Vilmos szegedi szülőházánál elhelyezett emléktáblánál Tóth Károly, a közgyűlés kulturális bizottságának elnöke.

Három órával a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos megnyitója előtt megkoszorúzták a világhírű operatőrnek az Alsóvároson található Dobó utca 41. szám alatti szülőházán 2016-ban elhelyezett emléktáblát. Tóth Károly a magyar és az egyetemes filmművészet egyik legnagyobb alakjának nevezte Zsigmond Vilmost, aki jövőre lenne 90 éves. Mint kiderült kerek évfordulókban nem lesz hiány 2020-ban, mert a jelenleg teljes felújításon áteső Belvárosi Mozi jövőre ünnepelheti megnyitásának centenáriumát.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A Magyar Hollywood Társaság nevében koszorúzó Borbás Edina a Szegedről indult, ám a világhírű karrierjét az Egyesült Államokban befutó Zsigmond Vilmos kapcsán úgy fogalmazott: a halál nem az elmúlást, hanem a felejtést jelenti. A világhírű operatőr esetében azonban szó sincs arról, hogy kihullana a közönség és a filmes szakma emlékezetéből neve és munkássága. Kimondva és kimondatlanul a három éve útjára indított szegedi filmes seregszemle egyebek mellett a zsigmondi életmű ápolását tűzte ki céljául.

A Belvárosi Mozi képviseletében Jávorszky Iván, a filmfesztivál alapítója, valamint Szabó Éva Andrea művészeti igazgató koszorúzott.

b.p.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koszorúzás Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál