Hirdetés
Hirdetés
Kék hírek 2019. május 28. 12:38 Forrás: police.hu

A hétvégén kilenc ittas vezető akadt fenn a rostán

Május első hétvégéjén tizenhárom, míg a múlt hét péntektől-vasárnapig terjedő időszakban összesen kilenc ittas sofőrrel szemben intézkedtek a rendőrök Csongrádban.

Hirdetés
Hirdetés

A rendőrök kilenc ittas sofőrrel szemben intézkedtek 48 óra alatt Csongrád megyében. Szegeden és Hódmezővásárhelyen három-három alkalommal, Csongrádon kétszer, míg Kisteleken egy esetben indult eljárás az ittas járművezetőkkel szemben az elmúlt hétvégén.

A megye útjain összesen tizennégy baleset történt szombaton és vasárnap, ezek csaknem 60 százaléka anyagi káros volt.

Az ittas vezetők - a befolyásoltság szintjétől és egyéb tényezőktől függően - általában nem képesek a jármű biztonságos vezetésére. Ennek oka, hogy a szeszes ital (valamint a kábítószer) fogyasztásának számos olyan hatása van, amely korlátozza, vagy teljességgel lehetetlenné teszi a biztonságos közlekedést.

Szeszesital-fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, és a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, egyenesben tartásában, a veszélyek észlelésében, valamint elhárításának képességében is kedvezőtlen változások történnek, amelyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. További jelentős kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik.

4 NEM-et az ittas járművezetésre
NEM ülök alkoholfogyasztás után járműbe/járműre és nem vezetek ittasan!
NEM ülök be olyan személy autójába, akiről tudom, hogy a járművezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott, illetve megpróbálom megakadályozni, hogy  a járművel elinduljon, és felhívom a figyelmét az ittas járművezetés baleseti kockázatára!
NEM engedem át a jármű vezetését olyan személynek, akiről tudom, hogy szeszes italt fogyasztott!
NEM kínálom szeszes itallal barátomat, ismerősömet, ha tudom, hogy még járművet fog vezetni!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ellenőrzés rendőrség szonda