Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • A volt alkancellár, akinek botrányába belebukott az egész osztrák kormány, most lehet, hogy bekerül az Európai Parlamentbe
Túl a városon 2019. május 27. 22:47 Forrás: MTI / Index

A volt alkancellár, akinek botrányába belebukott az egész osztrák kormány, most lehet, hogy bekerül az Európai Parlamentbe

Heinz-Christian Strache a vasárnapi választáson elérte a szükséges preferenciális szavazatokat ahhoz, hogy pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) listáján bejusson az EP-be.

Hirdetés

Strache az Osztrák Szabadságpárt EP-választási listáján a 42. helyen szerepel. Korábban, még pártvezetőként jelképesen választotta magának az utolsó helyet, lemondása után pedig már nem volt módja arra, hogy töröltesse nevét a listáról.

Ausztriában a szavazásra jogosultaknak lehetőségük van arra, hogy a pártok mellett név szerint jelöltre is voksoljanak az európai parlamenti választásokon: a szavazólapon a párt neve mellett egy üres rubrika található, ahova a választópolgár beírhatja annak a politikusnak a nevét, akit az általa választott pártból szívesen látna Strasbourgban és Brüsszelben.

Ahhoz, hogy egy jelölt előbbre jusson a pártlistán, 5 százalék a küszöb, így Heinz-Christian Strache akár a lista élére is kerülhet, ha nevét elegendő szavazó írta rá a szavazólapra. 

A volt alkancellár a sajtóértesülések szerint vasárnap több mint 37 ezer preferenciális szavazatot kapott választóitól, ez pedig több, mint az FPÖ-re leadott szavazatok 5 százaléka, így lehetősége van arra, hogy mandátumot kapjon az Európai Parlamentben. Azt azonban egyelőre nem tudni, elfogadja-e a megbízatást.

Az eddigi alkancellár nemrégiben Ibizán készült videófelvételek miatt kényszerült lemondásra: a két éve titokban rögzített videón a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

A Strache-botrány legújabb fejleménye, hogy az osztrák parlament hétfőn megszavazta az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) által benyújtott bizalmatlansági indítványt Sebastian Kurz kancellár kisebbségi kormánya ellen. Az indítványt megszavazta a baloldal és a kancellár korábbi koalíciós partnere, a botrány kirobbanása után a koalícióból kirakott szélsőjobboldali Szabadságpárt is. Alexander van der Bellen szövetségi elnök még hétfőn menesztette a Kurz-kormányt. Szeptemberben előrehozott választások lesznek, addig szakértői kormányt neveznek ki.

(Fotó: Viennareport)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Heinz-Christian Strache Ausztria EP-választás Sebastian Kurz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés