Hirdetés
Túl a városon 2019. május 27. 17:45 Forrás: MTI

Handó Tünde szerint az Európai Unió politikai jövője nem eldöntött

Létezik a nemzetek Európájának koncepciója és a nemzetek feletti, föderatív Európáé – mondta az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Magyarország EU-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepi konferencián hétfőn Budapesten.
Hirdetés
Hirdetés

Handó Tünde hozzátette,

az uniós viszonyrendszer szerencsés megközelítése az integráció, ami közeledést jelent, de nem beolvadást.

Kitért arra is: az európai közösség gazdasági együttműködésként indult és alapvetően az is maradt, bár egyre növekszik részben az új tagok felvételével, részben pedig az együttműködésben érintett területek gyarapodásával, az integráció elmélyülésével.

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára ünnepi köszöntőjében azt emelte ki: ez az EU még befejezetlen, nem szabad megfeledkezni a belépésre várakozókról. Magyarország támogatja a nyugat-balkáni országok integrációját, sürgeti csatlakozásukat – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: Európa a bővítéssel lesz erősebb, Európa közös érdeke és biztonságának záloga a Nyugat-Balkán integrációja, kéz a kézben az unió belső reformjával.

Erős EU-ra van szükség, amit csak erős tagállamok alkothatnak. Fontos a megosztottság leküzdése, az integráció, a belső piac, a kohéziós és agrárpolitika megőrzése

– hangoztatta Vargha Tamás.

A Brexittel kapcsolatosan az államtitkár elmondta: Magyarország érdeke a rendezett kilépés, a lehető legszorosabb együttműködés fenntartása Nagy-Britanniával. A magyar kormány felkészült a Brexit minden formájára – fűzte hozzá.

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EU Európai Unió