Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Kiszínezték a szegedi májust a független színházak: Szűcs Nelli Fedák Sári-estje zárja a tavaszi szezont
Művház 2019. május 27. 14:35

Kiszínezték a szegedi májust a független színházak: Szűcs Nelli Fedák Sári-estje zárja a tavaszi szezont

Májusban kilenc független színházi produkciót mutatott be tavaszi programsorozatában a MASZK Egyesület. Az előadások negyven százalékkal több nézőt vonzottak, mint korábban. A záróprodukció, Szűcs Nelli egyszemélyes Fedák Sári-estje ma érkezik a Régi Zsinagógába.

Hirdetés

A MASZK Egyesület jóvoltából összesen kilenc izgalmas darabot láthattak tizenkét előadásban a nézők a Régi Zsinagógában, május 7. és 27. között.

A záróprodukció, Szűcs Nelli egyszemélyes Fedák Sári-estje még hátra van, de már most remek eredményeket könyvelhetett el a független szcéna legjobbjait Szegedre csábító stáb. Hangzatos eredmény, hogy idén közel 40 százalékkal többen voltak kíváncsiak az előadásokra, mint a tavalyi év azonos szakaszában.

A Mentőcsónak Egység és a FÜGE közös produkciójával, A vezérrel indult a tartalmas hónap, de láthatta a közönség a kolozsvári Váróterem Projekt Liget és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Csend című előadását. A gyakran nehéz témákat feldolgozó produkciókat lelkesen fogadták a nézők.   

Sok diák is látogatta a májusi előadásokat: a város több középiskolájából érkeztek fiatalok egyrészt a tavalyi Thealteren bemutatott, Képírócímű című kortárs táncelőadásra, amelyben a szegedi, fiatalon elhunyt festőművész, Zoltánfy István alakját idézte meg a Duna Táncműhely.

A Titánium-díjas, Babits Mihály művéből született Gólyakalifa című darabnak is tartott fenn kifejezetten a középiskolások számára időpontot a MASZK. A thrillernek is beillő lélektani drámában – Papp Endre előadásában – a fiatalok kortárs problémáira helyezték a hangsúlyt az alkotók.

Nem újdonság, hogy művészeti iskolák diákjainak produkcióit is megtalálhatta a közönség a műsorban: a gyakori vendégként Szegedre látogató, szentesi Horváth Mihály Gimnázium fiataljai két előadásban is megmutathatták, mit gondolnak a színházról, a Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kortárs tánc vizsgaelőadásra várta a nézőket.

A magyar színházi élet ikonikus asszonyaival – Fedákkal, Karádyval és Bulyovszkyval – is találkozhattak a nézők pár napja Bíró Kriszta, Kerekes Viktória és Dobra Mara előadásában.

A májusi programsorozat záróepizódjaként szintén Fedák Sári alakját idézi meg Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas érdemes művésze ma, hétfőn este fél 8-tól a Régi Zsinagógában.

Szűcs Nelli és Fedák Sári, a magyar operett nagyasszonya is Beregszászról származik, és ezen az estén a két különleges művésznő, a két vérbeli színházi díva téren és időn átívelő találkozásának lehetnek szemtanúi a szegedi nézők.

Az önálló est anyagát Fedák emlékiratából, korabeli visszaemlékezésekből és levelekből, az Útközben és a Te csak most aludjál, Liliom... című könyvekből, valamint a Színháztörténeti Intézet anyagaiból gyűjtötték össze az alkotók, az estet leghíresebb szerepeit idéző dalok színesítik.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alternatív színház előadás MASZK Egyesület régi zsinagóga
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés