Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. május 26. 13:43

Álljanak fel és menjenek el szavazni! – a kampány utolsó órái

Csak a szavazókörök közelében tilos kampányolni, egyébként azt mondanak a pártok képviselői, amit akarnak egész nap. Az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik és a DK a szavazásra buzdít, az LMP a klímaváltozásról, a Momentum az egészségügyről és az oktatásról, Orbán Viktor ma is a bevándorlásról beszélt.

Ujhelyi István: Piros lapot az Orbán-rendszernek 

Piros lapot kell mutatni Orbán rendszerének – buzdított szavazásra Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje vasárnap Budapesten. A szocialista kampányfőnök a Parlament előtti Kossuth Lajos téren arra kért mindenkit, menjen el szavazni és válassza az MSZP-Párbeszéd közös listáját.

Ujhelyi István szerint Európának változnia kell, meg kell valósítani a szociális Európát. Ahhoz, hogy Európa balra forduljon, Frans Timmermansnak és az európai szocialistáknak kell nyerniük a választást, ehhez pedig az MSZP-Párbeszéd listájára kell szavazni.

Ezt nézze meg: Botka László feleségével szavazott

Az ellenzéki képviselő azért is kérte az MSZP-Párbeszéd listájának támogatását, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa, a lista negyedik helyezettje bekerüljön az EP-be.

Azt mondta, a Demokratikus Koalíciónak (DK), „barátaiknak” megvan a két mandátuma, Dobrev Klára és Molnár Csaba is EP-képviselő lesz. A mai nap szavazatai azt döntik el, hogy Jávor Benedekből is EP-képviselő lesz-e a következő öt évben - fogalmazott.

Az MSZP vasárnap „vörös vonalat” üzemeltet, amelyen be lehet jelenteni a választási visszaéléseket.

Tóth Bertalan: Európa maradjon a béke kontinense

Európa maradjon a béke kontinense, ezért támogatjuk a szociális és környezetbarát Európát, amelyet az MSZP-Párbeszéd közös programjában megfogalmaztunk - mondta újságíróknak Tóth Bertalan, a pártszövetség Európa Parlamenti listavezetője, miután vasárnap délelőtt leadta szavazatát az EP-választáson, a pécsi 032. szavazókörben.

Az MSZP elnöke hangsúlyozta, a közös lista azt az új baloldali politikát képviseli, amely a szociális ügyekről az európai minimálbérről, minimál-nyugdíjról, a minimál családi pótlékról, valamint a klíma- és környezetvédelemről szól. Hozzátette: ezért szavazott az MSZP-Párbeszéd listájára.

Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője leadja a szavazatát a pécsi Lánc utcai rendelőintézetben kialakított szavazókörben. (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Tóth szerint az eddigi eredmények azt mutatták Európában, hogy a baloldali és a zöld erők erősödtek, mint mondta nagyon bízik abban, hogy a magyarországi választásoknak is ez lesz a végeredménye. Álláspontja szerint, csak egy együttműködő szociális és környezetbarát Európa tudja garantálni az EU tagországaiban, köztük a Magyarországon élők biztos megélhetését és a jövő biztonságát.

Jávor Bendedek: Megállt a szélsőjobb előretörése

Az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje közölte, az unióban csütörtökön megkezdődött szavazásból az látszik, hogy megállt a szélsőjobboldali, euroszkeptikus, populista erők előretörése, a baloldaliak és a zöldek lépnek előre.

A politikus az előző EP-választáshoz képest magasabb, reggeli magyar részvételi adatokat jó jelnek értékelte, szerinte a magyarokat mindennél jobban érdekli, mi történik Európában és Magyarországon.

„Álljanak fel foteljükből és menjenek el szavazni!” – kérte Jávor Benedek a sajtótájékoztatón, amelynek hátterébe egy narancssárga fotel volt látható.

DK: Az utolsó pillanatig küzdeni kell

Dobrev Klára férje, a DK-elnök Gyurcsány Ferenc és két gyerekük társaságában szavazott, az újságíróknak azt mondta, az elmúlt években megtanulták, hogy „nincs vége, amíg nincs vége”, az utolsó pillanatig küzdeni kell.

A politikus hangsúlyozta, hogy minden szavazat számít. Dobrev Klára úgy fogalmazott: a felmérések alapján pártjuknak van a legnagyobb esélye arra, hogy elvegyen egy mandátumot a Fidesztől, ezért arra bíztat mindenkit, hogy voksoljon a Demokratikus Koalícióra.

Dobrev Klára, a (DK) EP-listavezetője és férje, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke gyerekeikkel szavaztak. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Vágó Gábor: Akinek van véleménye a klímaváltozásról, menjen el szavazni!

Az LMP európai parlamenti választási listavezetője mindenkit szavazásra buzdít, akinek van véleménye arról, hogyan védhető meg a bolygó a klímaváltozástól, hogyan tehető igazságosabbá Európa és hogyan szabadítható meg az EP a nagyvállalatok uralmától.

Vágó Gábor a demokrácia ünnepének nevezte a szavazásokat újságíróknak nyilatkozva azt követően, hogy vasárnap leadta szavazatát a főváros II. kerületének egyik szavazókörében. 

Már csak néhány óra van hátra arra, hogy döntést hozzunk azokról a kérdésekről, amelyek az egész bolygó jövőjét meghatározzák – fogalmazott –, „most még van lehetőség, hogy megállítsuk a klímaváltozást”. 

Mint mondta, akinek van véleménye, de mégsem megy el szavazni, „az magára vessen a következő öt évben”. Az olyan célkitűzések ugyanis, mint például a tisztességes munkáért tisztességes bért!, csak akkor kapnak erős képviseletet, ha minél többen szavaznak.

Vágó Gábor, aki párjával és kutyájával érkezett a szavazókörhöz, megemlítette azt is: ez az első alkalom, hogy nem szülővárosában, Kecskeméten szavaz. Megjegyezte: sajnálja, hogy most a voksolás után nem tud a kampánystábjával a kedvenc helyükön sörözni, de reményét fejezte ki, hogy a következő sört a társaság már Brüsszelben ihatja meg. 

Orbán Viktor: A bevándorlást meg kell állítani

Választási részvételre buzdított vasárnap délelőtti videóüzenetében Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt kérte a választóktól, segítsék a Fidesz-KDNP-t abban, hogy „megállíthassuk a bevándorlást nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában”.

Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó a Budapest XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában voksolt. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A miniszterelnök Facebook-üzenetében úgy fogalmazott: fontos nap a mai nemcsak Magyarország, de egész Európa számára is, hiszen „öt év múlva fogunk legközelebb dönteni európai kérdésekről”. Ezért arra kérte a választópolgárokat, hogy ne mulasszák el a lehetőséget, menjenek el voksolni, és adják le szavazatukat.

A kormányfő vasárnap reggel Budapesten, a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben adta le szavazatát.

Trócsányi László optimista

Fidesz-KDNP listavezetője, igazságügyi miniszter a részvételi adatokra és az eredményekre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: „Optimista vagyok.”. Trócsányi családja körében a főváros XII. kerületében szavazott.

A fideszes listavezető azt mondta: úgy gondolja, sokan fognak elmenni szavazni, az EP-választás tétjét sikerült elmondani a választópolgároknak. Hozzátette: nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában többen fognak választani mint öt évvel ezelőtt.

„Pontosan mennyien, azt majd meglátjuk, de azt gondolom az öt évvel ezelőtti választáshoz képest Magyarországon is többen fognak elmenni szavazni” – fogalmazott a kormánypártok listavezetője. 

Gyöngyösi Márton szavazásra biztatott

Sorsdöntőnek nevezte a választást a Jobbik listavezetője, mondván, meg kell állítani Magyarország utóbbi években elindult nemzetközi elszigetelődését, és olyan képviselőket kell Brüsszelbe küldeni, akik hatékonyan érvényesítik a nemzeti érdeket a következő hétéves uniós költségvetés tárgyalásain.

Gyöngyösi Márton hangsúlyozta: azt döntjük el, hogy Magyarország az EU tagja maradjon-e és ott teljes hatékonysággal tudja-e képviselni nemzeti érdekeinket. Az ellenzéki politikus örömét fejezte ki a magas választási részvétel miatt, mindenkit voksolásra bíztatott, reményének adva hangot, hogy a jogosultak többsége urnához járul.

Hangsúlyozta, a Jobbik szerint is fel kell lépni a migráció ellen, ehhez viszont vissza kell állítani a határőrséget, valamint át kell világítani a letelepedési kötvénnyel vagy más módon Magyarországra érkezetteket és a nyugatra távozott magyarok helyére érkező „migránsmunkásokat”. Kérdésre válaszolva már azt is csodának nevezte, hogy a Jobbik a kormányzat támadásai ellenére megmaradt, utalva a számvevőszéki bírságokra és „a Fidesz propagandagépezete” ellen nyert mintegy kétszáz sajtóperre.

Óriási siker lesz, ha - az öt ével ezelőttihez hasonlóan – három EP-mandátumot szereznek, és kudarcként élné meg, ha ennél kevesebbet – mondta.

Egy másik kérdésre válaszolva kizárta, hogy a Jobbik a Fidesszel egy pártcsaládban politizáljon az EP-ben, hozzátéve: a választás eredményétől függően, értékrendi alapon döntik el, melyik brüsszeli frakcióhoz csatlakoznak.

Cseh Katalin: Oktatásra és egészségügyre kell költeni az uniós pénzeket

A Momentum célja olyan inkluzív iskolarendszer kialakítása a célunk, ahol a gyermekeknek nem versenyezniük kell a jó helyekért, hanem minden intézmény ugyanolyan esélyeket biztosít, és figyelembe veszi az egyéni igényeket is.

Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője a budapesti Újlaki Általános Iskolában kialakított 6-os számú szavazókörben szavazott. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Jelenleg az állam lemond a peremvidékeken tanuló gyerekekről, hagyja lerohadni az iskolákat. Ezen változtatni kell: ezért is kell az uniós támogatásokat az oktatásra költeni.

(Nyitókép: MTI/Varga György)

Kattintson és kövesse választási hírfolyamunkat!

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: DK Dobrev Klára EP-választás Fidesz Jávor Benedek Jobbik kampány LMP Momentum MSZP Orbán Viktor Párbeszéd szavazás Ujhelyi István KDNP Trócsányi László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés