Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szeged300
  • A Franc-ba..., MusKata, Nálad vagy nálam? Hozz Valami vöröset, ne légy Hisztis! Inkább Ölelj magadhoz, Most vagy soha, és Csókolj meg babám!
Szeged300 2019. május 25. 13:10

A Franc-ba..., MusKata, Nálad vagy nálam? Hozz Valami vöröset, ne légy Hisztis! Inkább Ölelj magadhoz, Most vagy soha, és Csókolj meg babám!

Képriport
Nem ment el az eszünk, ezek mind bornevek a Szegedi Borfesztivál kínálatából.

Hirdetés

Több mint egy hete folyik a bor és csörögnek a poharak a Széchenyi téren, a borfesztivál és a Szeged Napja Ünnepségsorozat vitán felül az év legjobb tíz napja Szegeden. Számtalan szempont alapján végig lehet járni ezt a kavalkádot, mi most ehhez a cikkhez azt választottuk, hogy megkeressük azokat a borászatokat, akik legalábbis megpróbálkoztak az átlagosnál egyedibb, ötletesebb nevet adni a boraiknak, úgyis nagy divatja van a kreatív borelnevezésnek.

A válogatás során nem támasztottunk nagy elvárásokat, még az sem volt szempont, hogy az ötletesnek szánt név legalább valamennyire utaljon a palackban lévő bor ízére vagy fajtájára, egész egyszerűen csak az érdekesen (érdekesen jól vagy érdekesen rosszul) hangzó neveket kerestük.

Azt túlzás lenne állítani, hogy tömegével találtunk ilyeneket, de azért akadt jó pár bor, ami már a nevével képes felhívni magára a figyelmet.

Fotók: Szabó Luca

Vannak, akik a borász, borászat nevét alapul véve indultak el a szójáték-vonalon: ilyen például Bock Valér már jól ismert Bock&Roll bora, vagy a Star Wars egyik karakterére utaló D'Art Maul Maul Zsolttól. De az egri Torma Pincészet sem tudta kihagyni a Tormaóra elnevezést. A Pannonhalmi Borvidék pedig közösségi bormárkáját PH-értéknek nevezte el – kíváncsiak lennénk, mennyi ideig tartó brainstorm eredményeként.

Aztán ott vannak azok, akik az ízélményt sejtetik: Istvándyék Badacsonyból Bizsergést ígérnek, az Ebner Pincészet viszont már egyenesen Borzongást, ha a rozéjukat választjuk. A Laposa Birtok furmintja pedig az óvatosságra intő Kőkövön nevet kapta.

Fotó: kmn

Borbély Tamás hangulatokban utazik: pinot noir rozéját úgy nevezi, hogy a Kinnagangon, olaszrizlingje a Fröccsnekisjó, és van Mosolygós nevű bora is. Ráadásul ezeknek a címkéi is olyanok, hogy aki azokat két-három pohár bor után elsőre kiolvassa, annak nyilván már az óvodában is kódfejtő volt a jele.

Az, hogy a bor közel hozza egymáshoz az embereket, a Katona Borháznál a nevekben is megjelenik: Flört, Most vagy soha, Nálad vagy nálam. De van Rianás nevű boruk is, amivel egyáltalán nem a híres barbadosi énekesnőre céloznak.

Sike Tamás az egyszerűség híve: Valami fehér és Valami vörös nevű borainak címkéin fehér és vörös fotelek láthatók. Ízlésesen szellemes.

Aztán találtunk olyan borászatot is, a Szép Heléna Pincészetet Somlóról, akik a Balkan Fanatik zenekar dalcímei, dalszövegei alapján nevezik el a boraikat. Így aztán van Jajj az a szerelem, Ölelj magadhoz!, Csókolj meg babám, és Az én szemem olyan kerek nevű boruk is. És hogy miért pont a Balkan Fanatik? Aki kíváncsi erre, kérdezze meg Balogh Zsuzsannát a pultban.

A legfelső fotóra kattintva az összes itt említett bor palackja megnézhető, meg még néhány olyan is, amiről itt most nem volt külön szó. Viszont tudunk ennél jobbat: ma és holnap a Széchenyi téren még bármelyik meg is kóstolható!

Az összeállításunk a teljesség igénye nélkül készült.

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor név Szegedi Borfesztivál
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés