Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Nemzeti Választási Iroda: Vasárnap este 11 óráig nem lehet nyilvánosságra hozni az EP-választás hivatalos adatait
Túl a városon 2019. május 24. 17:23 Forrás: MTI

Nemzeti Választási Iroda: Vasárnap este 11 óráig nem lehet nyilvánosságra hozni az EP-választás hivatalos adatait

Itt egy rakás adat a vasárnapi EP-választás kapcsán. Szegeden van például a negyedik legtöbb átjelentkező.

Hirdetés

Az Európai Unió előírása szerint addig nem hozhatja nyilvánosságra egyetlen tagállam sem az európai parlamenti választás hivatalos eredményét, amíg valamennyi tagállamban nem fejeződik be a szavazás – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke pénteken.

Ezért,

bár este 7 órakor bezárnak a magyarországi szavazókörök, az NVI sem közölheti az adatokat este 11 óráig, amíg az unióban utolsóként be nem zárnak az olaszországi szavazóhelyiségek

– közölte. 

Hozzátette: ezért amikor este 11 órakor elindul a tájékoztató rendszer, már viszonylag magas feldolgozottsági adatokat fognak mutatni a számok. A szavazóköri jegyzőkönyvek eredményének rögzítésével párhuzamosan azonban a választási részvételre vonatkozó adatok már este 11 óra előtt frissülnek a valasztas.hu oldalon.

Érdekes adatok

Az EP-választáson 8 008 739-en jogosultak szavazni, a 10 277 belföldi szavazókörben 7 873 125-en voksolhatnak, ebből 97 702-en a lakóhelyüktől eltérő más magyarországi településen. A 132 külképviseleten 20 290-en voksolhatnak, levélben pedig 115 324-en. Más uniós tagállam állampolgárai közül 3390-en voksolhatnak a magyar EP-listákra. 

A 97 702 átjelentkező közül a legtöbben a főváros XI. kerületében szavaznának: ott az átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt 56-os szavazókörben 4171-en voksolnak majd, ebből 3222-en átjelentkezéssel. A szavazás folyamatosságának biztosítása érdekében a korábbitól eltérő helyszínen, egy gazdagréti tornateremben a tervek szerint 25 szavazófülkét állítanak majd fel. A második legtöbb átjelentkező, 2853 fő a XIII. kerületben van, a XIV. kerületbe pedig 2720-an jelentkeztek át. A negyedik legtöbb átjelentkező Szegeden van, 2521. 

A legkisebb szavazókör a Zala megyei Iborfia, ott kilenc választópolgárt várnak vasárnap. 

Az NVI elnöke elmondta: a legfiatalabb választópolgár 2003. február 17-én született, és házasságkötés révén lett nagykorú. 

Vasárnap 110 154 első szavazót várnak a választásra, ők a szavazóhelyiségben nemzeti színű, az EU zászlajával díszített szilikonkarkötőt vehetnek át. A legtöbb első szavazó, 64 fő a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor 1-es szavazókörében voksolhat. 

Mozgóurnát személyesen pénteken 16 óráig, utána pedig már csak ügyfélkapus azonosítással, vasárnap délig lehet igényelni. Pálffy Ilona elmondta, hogy eddig 44 030 mozgóurnát igényeltek. 

A szavazatszámláló bizottságokba 26 905 delegáltat jelentettek be a listát állító pártok. Pálffy Ilona elmondta: a 10 277 szavazókörből 371 olyan, ahol egyáltalán nincs delegált, 2860-ban pedig nincs ellenzéki delegált. 

Szerda délutánig az összes szavazókör beszkennelt jegyzőkönyvét nyilvánosságra hozzák valasztas.hu oldalon, hogy össze lehessen hasonlítani a választási informatikai rendszerben lévővel – mondta. 

Az NVI-hez péntek reggelig több mint 37 ezer levélszavazat érkezett vissza. Ebből 17 699-nek az azonosító nyilatkozatát már ellenőrizték: közülük 15 745 volt érvényes és 1954 érvénytelen. A legtipikusabb érvénytelenségi ok az, hogy hiányzott vagy nem volt teljeskörűen kitöltve az azonosító nyilatkozat - ismertette. Az érvényes iratok szavazatot tartalmazó borítékjait csak vasárnap este 7 óra után bonthatják fel az NVI-ben. 

A vasárnapi EP-választást a péntek reggeli adatok szerint 31 nemzetközi megfigyelő követi nyomon.

(Fotó: MTI/Soós Lajos)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EP-választás EU Európai Unió Nemzeti Választási Iroda szavazás választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés