Szegeden 2019. május 24. 14:55

Behalás a Stefánián: százan tüntettek a bolygónk jövőjéért

Képriport
Körülbelül száz fiatal skandált jelszavakat és halt meg pár percre pénteken a Stefánián az első szegedi klímasztrájkon.

„Földlakó figyelem! Élőhelyed veszélyben!”, „Az idő telik! Segíts, amíg lehet!”, „Global Warning”, „Tégy a jövőért! Most!”, „Egy nem számít. Mondta 7,5 milliárd ember!” – ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel demonstrált mintegy száz fiatal az első szegedi klímasztrájkon.

Zsíros Rózsa szervező elmondta, a klímasztrájkot egy 16 éves svéd diáklány, Greta Thunberg indította el, felismerve, hogy mekkora veszélyben van a bolygónk. Greta Thunberg nemzetközi mozgalmat indított el az akciójával, példáját tízezrek követik világszerte. Az Extinction Rebellion (Kihalás Forradalma) aktivistái péntekenként utcára vonulnak, hogy országaik döntéshozóit cselekvésre ösztökéljék. A globális klímasztrájkhoz csatlakozott pénteken Szeged is.

Fotók: Szabó Luca

A fiatalok előbb a Tavaszi szél vizet áraszt című dal „környezetvédelmi” átiratát énekelték el, majd jelszavakat skandáltak kérdezz-felelek formában. Zsíros Rózsa szervező kérdezett, a főként iskoláskorú tüntetők pedig válaszoltak, így:

– Kinek a bolygója?
– A miénk!
– Kinek a jövője?
– A miénk!
– Klíma!
– Védelem!
– Cselekedj!
– Most!

Majd a tüntetés végén a klímasztrájkokon megismert forgatókönyv szerint Szegeden is a földre feküdtek és pár percre „meghaltak” a demonstrálók. Ennek az akciónak már neve is van, úgy hívják: die in, vagyis behalás.

Az eseményen készült további képeinket a fenti fotóra kattintva láthatja!

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: diákok globális felmelegedés környezetvédelem Stefánia sztrájk