• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Hét kiló, húsz millió, nyolc év - elítéltek egy brit kábítószercsempészt Szegeden
Szegeden 2019. május 23. 11:54 Forrás: MTI

Hét kiló, húsz millió, nyolc év - elítéltek egy brit kábítószercsempészt Szegeden

Húszmillió forint értékű ópiumszármazékot akart Angliába csempészni, de lebukott az iraki származású brit állampolgár. Nyolc évet kapott érte.

A szegedi táblabíróság jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelmének kísérletében mondta ki bűnösnek a férfit, és a szabadságvesztés mellett nyolc évre kiutasította Magyarország területéről.

Az iraki szabadságáról Angliába visszatérő férfi 2017. április 13-án este jelentkezett belépésre a röszkei autópálya-határátkelőhelyen saját személygépkocsijával, melynek pótkerekébe korábban hét csomag, összesen hét kilogramm tömegű kábítószert rejtettek el.

A férfi autóját átvizsgáló pénzügyőr a jármű pótkerékén friss szerelés nyomait vette észre. A gyanús kereket leeresztették, a gumiköpenyt felvágták és hét csomagban, mintegy hét kilogramm - morfin- és kodeintartalmú - ópiumszármazékot találtak, amely feketepiaci értéke mintegy 20 millió forint.

A bíróság előtt azt vallotta, egy az autót kipróbálásra kölcsönkérő ismerőse rejtette el a drogot a járműben. Elismerte, nem volt eléggé elővigyázatos, amikor Irakból hazaindult, nem győződött meg teljes bizonyossággal arról, hogy raktak-e kábítószert az autójába.

A vádlottnak ismerőse elmondta, az ópiumszármazékot angliai értékesítésével jelentős haszonhoz juthat, a szállítmányért neki utólag csupán 500 fontot kell fizetnie.

A táblabíróság döntésével megváltoztatta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. A férfi bűncselekményét kábítószer birtoklása helyett kábítószer kereskedelme kísérletének minősítette, de a kiszabott büntetésen nem változtatott.

Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, nem kétséges, a vádlott tudott arról, hogy kábítószert rejtettek el autójában. Anyagi haszna abból származott volna, ha forgalomba hozza a drogot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: csempész kábítószer Szegedi Ítélőtábla