Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. május 23. 11:02

Már tizenkétezer levélszavazat megérkezett az EP-választásra

A Nemzeti Választási Irodához csütörtök reggelig 12.271 levélszavazat érkezett vissza, ebből 2156-ot külképviseleteken, 10.115-et pedig levélben juttattak el.

Hirdetés

A sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, ha május 2-áig felvetették magukat a névjegyzékbe, ezt összesen több mint 115 ezren tették meg. Az Nemzeti Választási Irodához (NVI) az első levélszavazatok a múlt héten szerdán érkeztek vissza.

Az NVI kedd délutántól ellenőrzi a visszaérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait. A feldolgozás első lépéseként felbontják a külső, úgynevezett szállító borítékot, és az azonosító nyilatkozat tartalmát a levélben szavazók névjegyzéke alapján ellenőrzik, szükség esetén a polgárok személyi és lakcímadatait tartalmazó, illetve a magyar állampolgárságot igazoló okirat nyilvántartásában, valamint az állampolgársági ügyekben eljáró szerv megkeresése útján is.

Ha az azonosító nyilatkozaton feltüntetett adatok a levélben szavazók névjegyzékében, illetve nyilvántartásokban szereplő adatokkal megegyeznek, akkor a szavazatot tartalmazó borítékot - felbontás nélkül - félreteszik. Ezt ugyanis csak a szavazás lezárulta után, vasárnap este hét órától lehet felnyitni.

Az NVI csütörtök reggelig 10.262 visszaérkezett levélszavazat azonosító nyilatkozatát ellenőrizte, ebből 8956 volt érvényes, 1306 pedig érvénytelen.

(Fotó: MTI/Bíró István)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EP-választás levélszavazat Nemzeti Választási Iroda szavazás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés