Hirdetés
Hirdetés
Színes 2019. május 22. 19:31 Forrás: MTI

Ötezer éves élesztőből készítettek sört izraeli tudósok

Régészek által megtalált cserepekbe száradt élesztőmaradványokat használtak, azokat élesztettél fel az ital előállításához a The Jerusalem Post nevű izraeli újság szerint.

Hirdetés

A viszonylag alacsony alkoholtartalmú sör az ókorban is népszerű ital volt, amit az ünnepeken, sporteseményeken, családi találkozókon vagy a baráti társaságokban együtt fogyasztottak. Mindeddig azonban senki sem tudta, hogy milyen íze is volt az ókori sörnek, mennyiben tért el a manapság ismert söröktől.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) és négy egyetem tudósai közös kutatást indítottak. Először a Jeruzsálemi Héber Egyetem fogorvosi klinikájának mikrobiológusai az ókori sör előállításához használt kerámiamaradványokat vizsgálták meg és a cserepek nanopórusaiban élesztőtelepeket találtak.

Ezeket a cserepeket egykor egyiptomiak, filiszteusok vagy zsidók lakta több tucat településen, különböző régészeti lelőhelyeken találták Izraelben, és Krisztus előtt 3000-től a Krisztus előtti negyedik századig datálták őket.

Ezekből sikerült életre kelteniük a nagyjából ötezer évvel ezelőttihez hasonlatos sört egy olyan izraeli pincészet segítségével, ami manapság is kerámiaedényeket használ a bor előállításához. 

A tudósok elkülönítették és feltérképezték a régi cserepekben talált élesztőfajták teljes génállományát és megállapították, hogy ezek az 5000 éves élesztőkultúrák hasonlítanak a hagyományos afrikai sörfőzdék állományához, például az etióp mézboréhoz és a modern sörélesztőkhöz is.

Ezután egy kézműves sört gyártó helyi szakember segítette a kutatókat a sör elkészítésében.

A kóstoló szakembereknek egyetértettek abban, hogy kiváló minőségű főzethez jutottak, ami finom és biztonságosan fogyasztható. A sör elkészítője szerint fűszeres, kissé gyümölcsös és nagyon összetett ízvilágú ital született.

A tudósok úgy vélik, munkájuk jelentős áttörést jelent, mert először sikerült ősi élesztőből friss sört teremteni. Ráadásul Aren M. Maeir, a Bar-Ilan Egyetem régészeti tanszékének professzora szerint a kutatás eredményei alátámasztják a részeges filiszteusok bibliai képét is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gasztronómia Izrael Jeruzsálem sör történelem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés