Hirdetés
Túl a városon 2019. május 22. 16:32 Forrás: MTI

A szocialisták és a Párbeszéd szociális és környezetbarát Európát szeretnének

És az európai nyugdíjminimum megvalósítása is szerepel a programjukban – mondta szerdai veszprémi sajtótájékoztatóján az MSZP elnöke, a pártszövetség európai parlamenti listavezetője.

Tóth Bertalan szerint az általuk megfogalmazott szociális Európa programja nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a klímavédelemre is. Az ellenzéki politikus céljuknak nevezte, hogy megállítsák a szélsőséges jobboldali politikusok térnyerését az európai politikában. Az uniós pénzek ellenőrzéshez pedig azt fogják kezdeményezni, hogy csak azok a tagállamok kapjanak támogatást, melyek tagjai az Európai Ügyészségnek – tette hozzá.

Szerinte Magyarország olyan szövetségeseket keres, akik nem érdekeltek az unió erősítésében, példaként említette Oroszországot, Kínát és az Amerikai Egyesült Államokat.

Tóth szerint Magyarországon az adófizetők pénzéből és az uniótól származó források felhasználásával építik ki a médiabirodalmat, melynek segítségével rombolják a közéletet és leépítik a jogállamiságot. Arról is beszélt, hogy pártjának kiemelten fontos, hogy minél több Európa-párti képviselő üljön az Európai Parlamentben.

Kitért rá, hogy Magyarországon 4 százalékos infláció mellett 5 százalékkal emelkedett az élelmiszerek, 20 százalékkal a zöldségek ára, ezzel szemben a nyugdíjemelés mértéke 2,7 százalékos volt. Mint mondta, kezdeményezik az európai nyugdíjminimum megállapítását, így 95 ezer forintnál senki nem kapna kevesebb pénzt.

Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök az uniótól akarja megvédeni Magyarországot miközben az Oroszországtól és Kínától felvett hitel sérti igazán a nemzeti szuverenitásunkat. Szerinte a külföldi munkavállalók magyarországi alkalmazása a hazai bérek csökkenéséhez vezet. 

Beszélt arról is, hogy a Fidesz kizárása az Európai Néppártból oda vezet majd, hogy a szocialisták jelentősebb lobbierővel rendelkeznek majd, mint a Fidesz.

(Borítókép: Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, a párt parlamenti frakcióvezetője beszédet mond a Horn Gyula-emlékkonferencián 2018. szeptember 12-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: MSZP Párbeszéd EP-választás Európai Unió Fidesz kampány szavazás választás Európai Néppárt