Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Theresa May: Ha a parlament a nyári szünet előtt elfogadja a Brexit-tervezetet, július végéig ki lehet lépni az EU-ból
Túl a városon 2019. május 22. 15:35 Forrás: MTI

Theresa May: Ha a parlament a nyári szünet előtt elfogadja a Brexit-tervezetet, július végéig ki lehet lépni az EU-ból

Ezt szerdai alsóházi felszólalásában mondta a brit miniszterelnök.

Hirdetés

Theresa May a képviselőket tájékoztatta a Brexit-feltételek törvénybe iktatását célzó, várhatóan június első hetében az alsóház elé kerülő tervezet fő pontjairól, jórészt megismételve a javaslatcsomagot részletező előző napi beszédét, amit egy londoni üzleti rendezvényen tartott.

Megerősítette, hogy a törvénytervezet, amit a kormány pénteken közzétesz, előírja majd, hogy a képviselőknek lehetőséget kell adni a voksolásra egy esetleges újabb népszavazásról, de ehhez az szükséges, hogy az alsóház jogszabályba iktassa a kilépési feltételrendszert.

May szerint, ha ez a parlament nyári szünetének kezdetéig megtörténik, akkor

az Egyesült Királyság július végéig kilép az Európai Unióból, és onnantól nem kell hatalmas összegeket befizetnie az EU-költségvetésbe, nem kell érvényesítenie az EU-n belüli szabad mozgás alapelvét, és kimaradhat az unió mind szorosabbra vonásának folyamatából.

Az újabb népszavazás lehetővé tételéről szólva a konzervatív párti kormányfő kijelentette: ahogy azt számtalanszor elmondta, személyesen ellenzi a második referendumot, mivel meggyőződése szerint a kilépésről döntő, 2016 júniusában tartott első népszavazás eredményének kell érvényt szerezni.

„Milyen kép alakulna ki demokráciánkról, ha történelmünk legnagyobb méretű szavazását újból meg kellene tartani, csak azért, mert a háznak nem tetszik az eredmény? Milyen hatással lenne ez a demokráciára, milyen erőket szabadítana el?” – kérdezte szerdai alsóházi felszólalásában Theresa May.

A miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: érzékeli, hogy mennyire valódiak és erőteljesek az újabb népszavazással kapcsolatos érzelmek a képviselők körében. 

May a múlt héten jelentette be, hogy a kormány a június 3-án kezdődő héten az alsóház elé terjeszti a Brexit-megállapodásban foglaltak törvénybe iktatását célzó tervezetet. 

Ez nem ugyanaz az elvi határozati javaslat a Brexit-megállapodás jóváhagyásáról, amelyet az alsóház eddig háromszor elvetett: a júniusban beterjesztendő tervezet jogszabályalkotó célú indítvány lesz, a kilépés törvénybe foglalásának átfogó menetrendjével.

Ha a brit törvényhozás alsóháza és a felső kamara, a Lordok Háza többlépcsős eljárásban elfogadja a beterjesztést, az a kilépési szerződés ratifikációját jelenti. Ennek jelenlegi határideje október 31., vagyis ha a brit parlament addig nem ratifikálja a Brexit-megállapodást, az Egyesült Királyság november 1-jén elvileg megállapodás nélkül kieshet az EU-ból.

A miniszterelnök által most előterjesztett törvényjavaslatot azonban súlyos bírálatok érik a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora és az ellenzék részéről is. A tory frakció és a kabinet Brexit-párti tagjai nem megerősített hírek szerint annak a módját keresik, hogy miként lehetne eltávolítani Theresa Mayt a Konzervatív Párt éléről és a kormányfői tisztségből még a Brexit-törvénytervezet júniusra előirányzott vitája és szavazása előtt.

Theresa May már korábban felajánlotta, hogy távozik, ha a parlament elfogadja a Brexit-törvényt, de egyes szerdai értékelések szerint a rendkívüli ellenállás miatt az sem vehető teljesen biztosra, hogy június elején egyáltalán az alsóház elé kerül a tervezet.

(Fotó: Reuters)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brexit Egyesült Királyság Európai Unió kilépés Nagy-Britannia parlament Theresa May
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés