Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. május 21. 19:13

Hány kilós a csillár? - bárki sétálhatott ma a városházán

Képriport
Mintegy kétszázan voltak kíváncsiak a neobarokk szegedi városházára kedden. Volt olyan kérdés, ami kifogott az idegenvezetőn.

Hirdetés

„Rengeteget tudunk a városháza dísztermének csillárjairól, például, hogy öt méter magasak és 30 darab égő van rajtuk, a tömegüket viszont nem mérte le senki” – mondta Tóth Eszter, aki fogadta a városházi sétára jelentkező csoportokat.

A program a sajtószobából indult, innen az udvaron keresztül a tanácskozótermekbe és a díszterembe sétáltak. A többséget a díszterem érdekelte a legjobban, itt hangzott el a csilláros kérdés is. A látogatók a felmehettek a karzatra, és megnézhették a házasságkötő termet is.

A szegedi városháza 1883-ban érte el jelenlegi formáját, Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei után készült az 1879-es „nagyvíz” után. Ehhez kapcsolódik a Sóhajok Hídjának története is. A hidat – ami a bérpalota és a városháza között készült Ferenc József látogatására – az utolsó pillanatban rendelték meg Lechner Ödöntől, aki így a díszteremre szánt pénzből volt kénytelen megépíteni.

Lechner a mennyezet freskójára szánt pénzből építette meg a hidat, így a mennyezet festése csak 1889-ben készülhetett el.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: turizmus városháza Szeged300
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés