Hirdetés
Túl a városon 2019. május 21. 17:06

Elhasalt a magyar földtörvény az Európai Bíróságon

Magyarország nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a Chartában biztosított tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit.

Ez olvasható. az Európai Unió Bírósága a keddi ítéletében.

A bíróság alapvető gondja az, hogy Magyarország eddig csak papíron engedte földhöz jutni a külföldi állampolgárokat, a gyakorlatban ez szinte lehetetlen volt.

A bíróság szerint az Uniót szabályozó Chartában ugyan van olyan lehetőség, hogy a közérdek alapján szabályozzák a földhözjutást, mint a magyar földbizottságok esetében ez most is működik, de a külföldi uniós állampolgárok haszonélvezeti jogának 2014-es megszünetése már a Chartában lefektetett szabályokba ütközik.

A bíróságnak azzal is problémája van, hogy a haszonélvezeti joguktól megfosztottak kártalanításáról nem rendelkezik a magyar földtörvény.

Az Agrárminisztérium úgy reagált: „a brüsszeli bizottság a külföldi spekulánsok érdekeit védve támadta meg a magyar földtörvényt az Európai Unió bíróságán”.

„A nemzeti kormány által bevezetett törvény –  sok más uniós tagállaméhoz hasonlóan –  korlátozza a termőföld tulajdonának megszerzését és használatát külföldiek számára, és több százezer hektár magyar földet mentett meg attól, hogy a külföldiek földvásárlási moratóriuma után spekulánsok kezére kerüljön. Az Európai Unió bírósága mai ítéletét tanulmányozzuk és minden jogi lehetőségeket ki fogunk meríteni, hogy csak a törvények betartásával és ne azok kijátszásával lehessen gazdálkodni Magyarországon. A kormány mindent meg fog tenni a magyar föld és magyar gazdák védelmében, mert elkötelezett abban, hogy a magyar földet magyar kézben kell tartani, meg kell védeni a külföldi spekulánsoktól. Kiállunk a magyar gazdák petíciója mellett is, miszerint elfogadhatatlan, hogy Brüsszel az agrártámogatásokat csökkenteni akarja, hogy még többet tudjon a migránsokra költeni.”

– írják közleményükben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Agrárminisztérium Európai Unió Európai Unió Bírósága földtörvény