Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Fogyatékossággal élőket segít, nyugdíjas szervezeteket támogat az önkormányzat
Szegeden 2019. május 20. 13:19

Fogyatékossággal élőket segít, nyugdíjas szervezeteket támogat az önkormányzat

Képriport
A városháza házasságkötő termében ünnepség keretében osztották ki ma délelőtt az idősügyi keretből a nyugdíjas szervezeteket érintő támogatási részt, valamint a fogyatékosügyi támogatást, ami idén már nyolc millió forint. A nyugdíjas szervezetek is minden eddiginél nagyobb összegre, 22 millió forintra pályázhatnak.

Hirdetés

Szeptemberben Szegeden rendezik meg a Siketek Világnapját. Az országos rendezvényre közel 500 hallássérült látogat városunkba. A programot az önkormányzat 500 ezer forinttal támogatja.

Szeged önkormányzata elkötelezett a fogyatékosügyi politika mellett, ezt jól példázza, hogy költségvetésében 2003-tól minden évben önálló keretet különít el kizárólag a fogyatékossággal élő személyek életminőségét segítő civil szervezetek és intézmények támogatására.

A keretösszeg 2019-ben – a tavalyi évhez képest – 3 millió forinttal több, összesen 8 millió forint, amelyből a beérkezett pályázatok alapján összesen 38 szervezet, illetve intézmény nyert támogatást. Ezzel több mint 4200 szegedi életét könnyíti meg az önkormányzat.

A sikeresen pályázók a fogyatékossággal élő személyek és családjaik részére kirándulások, nyári táborok, közös ünnepi készülődés lebonyolításához, tájékoztató előadások, szűrővizsgálatok szervezéséhez és érzékenyítő programok megvalósításához kaptak támogatást.

Tavaly huszonnyolc pályázat érkezett, az idén már negyvenkét fogyatékosokkal foglalkozó szervezet kért különböző feladatokra pénzt az önkormányzattól.

(fotó: Iványi Aurél)

– Idén minden eddiginél nagyobb összeget hagyott jóvá a közgyűlés az idősügyi keretre. A tavalyi 15 millió helyett az idén két részletben összesen 22 millió forintra pályázhatnak a szegedi nyugdíjas szervezetek – mondta el köszöntőjében Joób Márton, a közgyűlés foglalkoztatási, szociális és sportbizottságának elnöke.

A keretet az idén is két részletben pályáztatja az önkormányzat. A 22 millió forintos összeg első feléről már döntöttek a bizottság tagjai.

Egy három független tagból álló bírálóbizottság javaslata szerint a hatvanöt beérkezett pályázat közül hatvankét szervezett támogatási kérelme volt megalapozott, ők vehették át ma délelőtt a támogatásról szóló okleveleket.

Joób Márton arra is felhívta a figyelmet, hogy a keretösszeg másik felére, ugyancsak 11 millió forintra július elsejéig adhatják be a pályázatokat a szegedi nyugdíjasklubok.

– Egy város, egy közösség nem tud létezni, működni a civil szervezetek munkája nélkül. Egy társadalomnak, egy kisebb közösségnek ez a kohéziós ereje. A szegedi civilek bebizonyították, hogy ez nálunk kiválóan működik. Ezért köszönet illeti a különböző klubokban, szervezetekben munkálkodó szegedieket – mondta az oklevelek átadása előtt Kardos Irén, a bizottság alelnöke.

Az önkormányzat nemcsak az idősügyi keret segítségével támogatja a szegedi nyugdíjasokat. A közgyűlés pénteken Botka László polgármester javaslatára egyhangúlag döntött arról, hogy a szegedi nyugdíjasok az idősek világnapja alkalmából 10 ezer forintos támogatást kapnak az önkormányzattól. Ez az intézkedés 34 ezer szegedi nyugdíjast érint.

Az idősügyi keret emellett a nyugdíjas szervezetek programjait támogatja: a pályázó klubok és művelődési házak jellemzően kirándulások lebonyolításához, zenés programok szervezéshez kértek és kaptak támogatást.

– Kétszáz taggal mi vagyunk a legnépesebb szegedi nyugdíjas klub. Most 280 ezer forintos támogatást nyertünk el, ami nagy segítség a programjaink megszervezéséhez – mondta el Kispál Jenő, a Szegedi Bajtársi Klub elnökhelyettese, aki hozzátette, azt is tudják már, mire költik ez az összeget. Májusban Bánkútra szerveznek kirándulást, ahol a honvédség egyik lokátorával ismerkednek majd meg, júniusban Aradra kirándulnak, és többen is rész vesznek majd a Városházi esték zenés programjain.

Az ünnepség végén a hatvankét nyugdíjas szervezet vezetői 70-től 350 ezer forint terjedő támogatásról szóló oklevelet vehettek át.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság Joób Márton támogatás idősügyi keret
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés