Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. május 19. 11:05

Minden párt elment a szegedi EP-vitára, kivéve a Fidesz-KDNP

Képriport
Kétórás, pörgős vitát rendeztek az európai parlamenti választásokon induló pártok képviselőivel az IH-ban. A Fidesz-KDNP jelöltjei ezúttal sem voltak hajlandók mikrofon mögé állni és válaszokat adni Európa sorskérdéseire.

Hirdetés

Gulyás Márton, az ismert politikai aktivista, és a Partizán csoport több városban szervez vitát az európai parlamenti választások előtt. A május 26-i szavazás tétje, hogy kik képviselik majd Magyarországot az Európai Parlamentben. A Szegeden Mester Barnabás (MSZP-Párbeszéd), Rónai Sándor (Demokratikus Koalíció), Donáth Anna (Momentum), Turcsán Szabolcs (Lehet Más a Politika), Balczó Zoltán (Jobbik), Fűrész Gábor (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) vitatkoztak és válaszoltak a közönség, és a Mérce újságírójának kérdéseire.

Nem Örkény, de egypercesek

A vita, ami nagyrészt inkább a feltett kérdésekre adott válaszokból állt, egyperces programismertetéssel indult.

Mester Barnabás, az MSZP-Párbeszéd képviselője a szociális integráció fontosságáról beszélt, a szociális unió megteremtését jelölte meg legfontosabb célként.

Rónai Sándor (DK) az Európai Egyesült Államok létrehozását, az európai minimálbér, európai minimálnyugdíj és családi pótlék bevezetését emelte ki a programjuk legfontosabb elemei közül.

Donáth Anna, a Momentum képviseletében az uniós források jobb és hatékonyabb elköltését és az Orbán-kormány leváltását szeretné elérni, emellett erősebb Európáért és Európában erősebb Magyarországért kíván politizálni. „Nincs alternatívája az európai együttműködésnek” – mondta a Momentum jelöltje.

Turcsán Szabolcs és az LMP a közelgő klímakatasztrófa ellen kíván harcolni az Európai Parlamentben. „Észak-Európában 31 fok van, a krumpli ára kétszer annyi lett” – foglalta össze röviden a problémát a jelölt. Szerinte Európának és Magyarországnak zöld életmódra kell váltania, ehhez pedig zöld politika, és a zöld LMP kell az EP-be.

Balczó Zoltán, aki EP-képviselőként volt ott a vitán, a migráció elutasítását emelte ki. A jobbikos jelölt szerint nem csak az illegális, a legális migráció sem elfogadható. Egyetértett a momentumos Donáth-tal abban, hogy nincs alternatívája az európai együttműködésnek, de a DK-sok által vágyott föderális, birodalmi Európát, az Európai Egyesült Államokat elutasítja.

Fűrész Gábor megígérte, hogy ezután is bármit megígérnek, ha a Kétfarkú Kutya Párt jelöltjei bejutnak az EP-be. Szeretnének 23 főt küldeni a 21 helyre, és a passzivistáikat nem kvóta alapján osztják majd szét Brüsszelben, ahol maga is úgy hallotta, hogy már most is sok passzivista „dolgozik”.

Strache-Orbán-blama

A jelöltek több témában megfogalmazhatták álláspontjukat. Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökének botránya kapcsán (Strache egy 2017-es házi videó felvételen Ibizán egy Putyin-közeli orosz oligarcha unokahúgával üzletel arról, hogy az vegye meg neki a legnépszerűbb osztrák bulvárlapot, hogy annak segítségével választást tudjon nyerni, későbbi üzleti előnyökért cserébe. Strache azt is mondja, hogy olyan médiát akar, mint Orbán Viktoré Magyarországon.) Mester Barnabás (MSZP-Párbeszéd) a közös ellenzéki fellépést sürgette, „ha már az összefogást nem sikerült összehozni”. Követelte a kormánypártoktól: valljanak színt arról, hogy Vladimir Putyin trójai falova a Fidesz.

Rónai Sándor (DK) szerint „totális szégyen”, hogy Orbánnak olyan szélsőjobboldali barátai vannak, akiket orosz oligarchák segítenek, de az is szégyen, hogy Orbán propagandagépezete „példaértékű” lett.

Donáth Anna (Momentum) a választókkal való beszélgetésben látja a megoldást a problémákra. Donáth azt mondta: sokkal fontosabb témákról kellene beszélni, mint erről a botrányról, de a média sokszínűségét vissza kell állítani Magyarországon.

Turcsán Szabolcs (LMP) üdvözölte a közös fellépést, de nem mulasztotta el megemlíteni Gyurcsány Ferencet. Szerinte Gyurcsány miniszterelnöksége idején szolgáltatták ki először Magyarországot az orosz titkosszolgálati érdekeknek – emlékeztetett.

Balczó Zoltán (Jobbik) szerint kiegyensúlyozott kapcsolatra lenne szükség Oroszországgal, de szerinte, amit Orbán csinál, az nem ilyen, bármennyire is így próbálja tálalni a miniszterelnök.

Fűrész Gábor (MKkP) pártja álláspontját ismertetve elmondta: nagyon megtetszett nekik Strache ötlete, ezért fel is veszik a kapcsolatot vele. A Kutyapártnak nem volt még nyomtatott sajtója, így talán hamarosan lehet.

Kövér és a melegek

Abban minden jelölt egyetértett, hogy megengedhetetlen Kövér László melegeket elítélő nyilatkozata, amiben a pedofilokhoz hasonlította a gyermeket örökbe fogadni vágyó meleg párokat. Nincsenek első- és másodrendű állampolgárok – mondta több jelölt, köztük a momentumos Donáth Anna. „Egy oldala van a kérdésnek, és az rohadt sötét, Kövér László” – fogalmazott Mester Barnabás (MSZP-Párbeszéd), aki szerint Kövérnek le kellene mondania. Ezzel minden jelölt egyetértett.

Turcsán Szabolcs (LMP) szerint a házelnök a homoszexuálisokon kívül az örökbefogadókat is megsértette, míg

Rónai Sándor (DK) azt mondta: elítéli az ilyen „bunkó politikusokat”, és szerinte nem emberhez méltó, amit Kövér mondott. 

Balczó Zoltán (Jobbik) kiemelte: a melegek élettársi kapcsolatban élhetnek, ami jó, de azt nem támogatja, hogy meleg párok gyereket fogadhassanak örökbe. 
A Kétfarkú Kutya Párt talán ezt az egyetlen témát nem viccelte el, Fűrész Gábor határozottan elítélte Kövér László szavait. 

A fideszes szavazók megszólítása

Nem egyszerű kérdés, nem egyszerű feladat az ellenzéki jelölteknek: megszólítani a kormánypárti szavazókat (fordítva sem az). Ezt a kérdést nagyjából minden jelölt a pártprogram fontosabb elemeinek hangsúlyozásával próbálná meg. Voltak persze hangzatos kijelentések is: „Orbán vagy Európa – Orbán az Unió szétverésében érdekelt” – mondta Rónai Sándor (DK). 

A momentumos Donáth Anna és az LMP-s Turcsán Szabolcs egy platformra került ebben a kérdésben. Szerintük a véget kell vetni a „mi – ők” felfogásnak, a műbalhéknak, valódi problémákról kell beszélgetni az emberekkel. Turcsán hangsúlyozta: a klímakatasztrófa például mindenkit érint, akár szegény, akár gazdag, de a szegények nehezebben védekeznek majd ellene.

Balczó Zoltán a Fidesz migrációellenes kampányát bírálta, szerinte fontos ráébreszteni az embereket, hogy a migránsok áthelyezése csak önkéntes alapon történhet, és szó sincs Brüsszel által előidézett „apokaliptikus veszélyről”.

Három fontos programpont a Demokratikus Korrupció rendszerével

Klasszikus vitának a három fontos programpont felsorolásakor lehettek először tanúi az érdeklődők. A Kutyapárt például csak azt az európai csúcsjelöltet tudná támogatni, aki támogatná, hogy az Unió csatlakozzon a Sziriuszi Föderalizációhoz. Ezzel nem vitatkozott senki. A momentumos Donáth és a DK-s Rónai a föderalista Európa kérdésében viszont nem értettek egyet. Donáth szerint nincs szükség az Európai Egyesült Államokra, de szorosabb integrációra igen. Rónai ugyanakkor azt mondta: az uniós minimálbér, minimálnyugdíj, családi pótlék, az európai ügyészség intézménye és a támogatások célba jutása is könnyebben megvalósul a föderális Európában.
Nyílt vita

Az LMP-s Turcsán szerint mindegy milyen formában működik az Unió addig, amíg az országokat „ki lehet rabolni”. A jelölt úgy fogalmazott: a társadalmi-gazdasági problémákat nagyrészt azoknak kell megoldaniuk, akik előidézték: a szupergazdagoknak és a nagyvállalatoknak. 

Mester Barnabás (MSZP-Párbeszéd) keményen odaszólt Turcsán Szabolcsnak: „Mit csinált az LMP az unióban a környezetvédelemért?” Merthogy Jávor Benedek, aki náluk politizál, ő tett. Mester a Jobbikra is lőtt: a párt esetében még mindig érzi még a „tini nacionalizmust”. Szerinte a jobbikosoknak el kell dönteniük, hogy patrióták (aki a hazáját szereti, de nem utál más nemzeteket) vagy nacionalisták (aki más nemzeteket utál elsősorban). Balczó ezt visszautasította, és egyértelműen patriótának nevezte a párt jelenlegi tagjait.

Donáth Anna (Momentum) a DK-s Rónai Sándort találta meg: szerinte az uniós minimálnyugdíj és minimálbér arra jó csak, hogy Orbán leváltása ne legyen fontos. „Le kell váltani az Orbán-rendszert” – hangsúlyozta.

A kétfarkús Fűrész Gábor legfontosabb gondolata a vitában a Demokratikus Korrupció rendszerének bevezetése volt, amihez szerinte nem is kell Európai Unió.

(Fotók: Szabó Luca)

Videónk is van! Nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EP-választás DK Jobbik LMP Magyar Kétfarkú Kutya Párt Momentum MSZP politikai vita
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés