Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. május 18. 14:31

Egy 100 éves időkapszulát bontottak fel a volt Hunyadi iskolában

Képriport
1919-ben helyeztek el egy időkapszulát a Lidicei téri iskola épületében, amelyet 50 év múlva, 1969-ben kibontottak, majd visszazárták, hogy újabb 50 év múlva, 2019-ben ismét kinyissák. Erre szombat délelőtt került sor.

Hirdetés

Az iskola a Szeged Somogyi-telepi Római Katolikus Zárda- népiskolaként kezdte meg működését. A Miasszonyunkról nevezett szegény iskolanővérek tanítottak Széll János akkori plébános igazgatása alatt. Már az első évben 306 tanulót okítottak itt négy tanteremben a rend céljait szemelőtt tartva. Az államosítás után 1958-ban Gera Sándor, 1991-től Hunyadi János nevét vette fel az iskola. Az általános iskolai oktatás 2011-es tanévig tartott, ekkor már a Petőfi Sándor Általános iskola tagiskolájaként működött az iskola.

Szombaton délelőtt nagyon sokan eljöttek azok közül, akik az elmúlt évtizedben valamikor az iskola tanulója, vagy pedagógusa volt. Volt osztálytársak találtak egymásra és elevenítették fel a régi emlékeket. A találkozó apropója a 100 évvel ezelőtt, 1919-ben elhelyezett időkapszula kinyitása volt. Nagyon sokan találgatták, hogy mit is rejtőzhet az épület falán található emléktábla alatt.

Haász Józsefné 18 évig állta az iskola élén. Meghatódva mondott köszönetet a szervezőknek, hogy összehozták ezt az eseményt. „Nagyon jó érzés nekem látni a régi arcokat és előbb-utóbb sokukat fel is ismertem. Nem mindenkit, hisz felnőttek az egykori diákok és megváltoztak” – mondta az egykori igazgatónő.  Hozzátette most is, és régen is mindig szívesen jött az iskolába. Minden reggel örömmel hallgatta az tanítás „hangjait”, a feleléseket, a labda pattogását a tornateremben, vagy éppen az énekteremből kihallatszó dalfoszlányokat. „Kívánom a jelenlévőknek, hogy ötven év múlva újra itt legyenek, és együtt nézzék meg az időkapszula kibontását.” – zárta gondolatait Haász Józsefné.

Vörös Zoltánné elmondta, az időkapszula kibontására egy kiállítással is készültek, amelyet a folyosón tekinthették meg az érdeklődők. Ez több tablón mutatja be az iskola történetét egészen a kezdetektől. A kiállításon láthatók még régi iskolai eseményekről fényképek, oklevelek és díjak is.

Hozzátette az időkapszulába két kiadványt szeretnének beletenni, amely az iskola fennállásának 75. évfordulójára készült. Emellett elhelyeznek majd két újságot, a Szegedi Tükröt és a Délmagyarországot, valamint régi kirándulásokról készült képeket is.

Balogh Róbert az esemény szervezője elmondta, nem tudják mit is tartalmaz a kapszula, mert nem tudtak róla semmilyen információt szerezni, azt sem tudják, hogy kinyitották-e 1969-ben. Így mindenki kíváncsian várta, mit is találnak majd a falban.

Balogh Róbert egy nagy feszítővassal kezdte el leszedni az iskola falán lévő táblát, amely gyorsan megadta magát. A tábla levétel után előbukkant az időkapszula, amely rögtön egy meglepetést tartogatott, mégpedig egy 2011-es Délmagyarországot. „Ezek szerint valakik 8 éve kibontották a kapszulát” – kiáltott fel valaki csalódottan.

A „lelet” átvizsgálásakor az is kiderült, hogy 1919-ből egyetlen tárgyat, emléket nem tartalmazott a kapszula, azonban 1969-ből annál több mindent. Volt benne úttörőjelvény, régi fotók, negatívok, aláírt osztályképek és az úttörőcsapat üzenete is:

Kedves Pajtások
Mi, a szegedi Gera Sándor Általános Iskola 2124. számú Hunyadi János Úttörőcsapatának úttörői most, 1969. március 21-én ünnepeljük a Magyar Tanácsköztársaság 50 éves évfordulóját.
Ebből az alkalomból üzenetet küldünk nektek, akik a 100. évfordulón jelen lesztek. Ti bizonyára szebb iskolában, jobb körülmények között fogtok ünnepelni.
Kérünk benneteket, ne feledjétek el, kiknek köszönhetitek boldogabb, szebb, gondtalanabb életeteket!
Legyetek folytatói ennek az eszmének, munkának!
Legyetek különbek, mint mi!
Előre!
A 2124. számú Hunyadi János Úttörőcsapatának úttörői
Pásztor Albert igazgató
Kopasz Margit csapatvezető
Duba Gyula igazgatóhelyettes
Kis Ernő csapatvezető-helyettes

A kapszulában talált tárgyak kézről kézre jártak, mindenki megnézett mindent. Olyan is volt, hogy valaki felismerte magát a régi képeken.

Az esemény végén a szervezők mindent visszatettek a helyére, kiegészítve a 2019-es emlékekkel, újra visszazárták a kapszulát és elhelyezték a falban, azzal a reménnyel, hogy 50 év múlva lesznek olyanok, akiket érdekel majd, mi is rejtőzik a tábla alatt.

Nézzék meg a Szeged Televízió tudósítását is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: időkapszula
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés