Hirdetés
Szeged300 2019. május 17. 15:03

Vigyázz, kész, bor!

Képriport
Noha hivatalosan csak este hétkor nyit meg a 25. Szegedi Borfesztivál, kora délután már sokan ismerkedtek a finom nedűkkel a Széchenyi téren. A borászok zöme azonban még pakolt, és készült a közel kéthetes pörgésre.
Hirdetés

Vidám társaság borozgatott pénteken kora délután a szekszárdi Fekete Borpince standja előtt. A szegedi fesztivált soha nem hagyná ki ez a borászat, hiszen itt már törzskóstolók várják az érkezésüket. Ki is nyitottak már jóval a hivatalos megnyitó előtt, és többek között három kismama is itt kóstolgatta a szekszárdi rozét. Azt mondják, most még el tudják tologatni a standok között a babakocsikat, este viszont már ez egy lehetetlen küldetés lenne.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Németh István is feltűnt a fabódék között, és minden borásszal hosszasan elbeszélgetett. A Szegedi Vásár és Piac Kft. vezetője elsősorban arról érdeklődött, kivel mi történt az elmúlt egy évben. Baranyai Bélának különösen megörült, őt ugyanis három éve nem látta a borászok között. Kiderült, hogy Baranyai korábban a Mádi Borház képviseletében járt itt, azóta azonban saját vállalkozást indított Godhill néven, és most ennek a borászatnak a termékeit hozta el. A név eredetéhez hozzátartozik, hogy a tőkéi közül a legtöbb az Istenhegy-dűlőn található, és mivel szinte csak a brit piacra szállít, adódott a tükörfordítás: Godhill.

Baranyai egyébként azt mondja, hogy sok borfesztiválon járt már, de abban biztos, hogy a szegedi a legjobb hazánkban. Emlékszik a kezdetekre, és azt mondja, akkor még senki se hitte, hogy ilyen jól megszervezett, kulturált eseménnyé forrja ki magát a Szegedi Borfesztivál. A villányi Lelovits Tamás is régi motorosnak számít itt, hiszen minden évben ugyanoda kéri a pavilonját. Igazi különlegességekkel érkezett, és fontosnak tartja, hogy a fesztivál ideje alatt a lehető legtöbb időt töltse a városban.

Pedig a borászoknak most elég sok a dolguk otthon is, hiszen a hűvös, csapadékos idő miatt nagyon oda kell figyelni a szőlőtőkékre. Az ilyen időben sajnos rengeteg gombás betegség támadja meg a növényeket, így a szakembereknek azonnal készen kell állniuk a beavatkozásra. Most azonban a bor ünnepére készülnek, hiszen rövidesen minden borászat nyitja kapuit a Széchenyi téren. Amint az asztalok és a sörpadok is a helyükre kerülnek, indulhat a fesztivál. Már csak a jó időt kell kiszurkolniuk a borbarátoknak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Széchenyi tér Szeged300 Szegedi Borfesztivál