Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. május 17. 13:42

Az álszentek összeesküvésével ma este zárul az idei évad bemutatóinak sora

Az idei kőszínházi évad utolsó bemutatóját tartják ma este a nagyszínházban: Bulgakov színművét Alföldi Róbert állította színpadra. A Molière, vagy az álszentek összeesküvése a hatalom és a művészet viszonyát veszi górcső alá.

Hirdetés

Alföldi Róbert évek óta nem rendezett nagyszínházi darabot. Most Barnák László főigazgató meghívta Szegedre, hogy állítsa színpadra Bulgakov színművét.

– Nem véletlen, hogy csak most, az évad végén tudott eljönni hozzánk, hiszen sokfelé, nagyon sokat dolgozik. Ezért májusban csak egy előbemutatót tartunk és már csak egy előadás lesz ebben az évadban. Ősztől a bérleti előadásainkban indul majd igazán útjára a darab – mondta a főigazgató.

– A hatalom és művészet kapcsolata minden korban nagyon kérdéses. Egy hatalom kulturáltságát és intellektusát mutatja az, hogy miként és hogyan bánik a művészettel – mondta el portálunknak még a próbák kezdetén Alföldi Róbert.

A rendezőtől azt is megtudtuk, a műben legalább negyven karakter akad, ezért össze kellett vonni szerepeket. Ráadásul a szerző nagyon sok helyszínnel dolgozik a darabban. Ezért a díszlet- és jelmeztervező, Kálmán Eszter olyan teret talált ki, amely az élet feldaraboltságát is szimbolizálja.

Bulgakov remekműve XIV. Lajos korában játszódik a Comédie Française termeiben, a királyi palotában és egy titkos szervezet, az Igazhitűek Társaságának rejtekhelyén. A történet főszereplője, Molière, a sikerei csúcsára érkezett drámaíró, az uralkodó pártfogoltja szerelemre lobban fiatal színésznője, Armande Béjart iránt. Ez a kapcsolat lesz az apropója azoknak az intrikáknak, amelyek eredményeként Molière kegyvesztetté válik.

Bulgakov a sztálini terror idején írt darabjában teszi fel a kérdéseit:

Mikor szabad egy művész? Mit fogadhat el a hatalomtól? S ha elfogadja a pártfogást, támogatást, szolgává züllik, művészete pedig a hatalom dicsőítésévé alacsonyul?

A darabból az is kiderül, a tehetség és a hatalom ellentéte nem oldható fel. A napkirályok és zsenik barátsága pedig tiszavirág életű, mert az egyik a szabadságot, a másik a hatalmat akarja.

A ma esti bemutatón Molière-t Balázs Áron, az Újvidéki Színház művésze formálja meg, XIV. Lajost pedig Medveczky Balázs alakítja. Párizs érseke Szegezdi Róbert lesz.

A darabban játszik még Ágoston Katalin, Gömöri Krisztián, Szívós László, Jakab Tamás, Bánvölgyi Tamás, Kárász Zénó, Poroszlay Kristóf és a két egyetemi hallgató, Sziládi Hajna és Krupp Bence is. A másik meghívott művészt, Tánczos Adriennt a Szentivánéji álomból már ismerhetik a szegedi nézők.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 2018/2019-es évad Alföldi Róbert bemutató Szegedi Nemzeti Színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés