Hirdetés
Színes 2019. május 17. 09:26

Egy Liszt-majmocska az új jövevény a Vadasparkban

Folyamatosan érkeznek a jó hírek a Vadasparkból, egyre több újszülött látja meg a napvilágot az állatkertben. Nem olyan régen az intézmény címerállatának, a Liszt-majmocska párnak született utóda.

Hirdetés

A közel egy éve Németországból érkezett apa és a szegedi születésű anya első közös kicsinyének fejlődését aggódva figyelték a szakemberek, hiszen rendkívül érzékeny állatokról van szó. Ezért a nagyobb forgalmú napokon el is takarják a tartóhelyüket, hogy ne zavarják őket a látogatók. Szerencsére már a kicsi és a szülők is túl vannak legnehezebb időszakon, és szépen fejlődik az újszülött. Ahogy karmosmajmoknál szokás, a látogatók többnyire az apánál láthatják a kölyköt, az anya elsősorban csak szoptatni veszi át.

A Liszt-majmocska viszonylag jól szaporodik állatkertekben a fajmentő tenyészprogramjának (EEP) köszönhetően, de annál vészesebb a helyzet vadon. A 60-as és 70-es években tízezrével fogták be őket orvosi kutatásokra és hobbiállat tartási célból, jelenleg pedig az élőhelyének elvesztése veszélyezteti a faj fennmaradását. Jelenleg a kutatások szerint vadon mindössze 2000 felnőtt egyede élhet, ezért az egyik legveszélyeztetettebb főemlősnek számít. A német és magyar nevét a neves zeneszerzőre emlékeztető frizurájáról kapta az impozáns kismajom. A Vadaspark Liszt-majmocskái arról is ismertek házon belül, hogy nagyon harciasak és vehemensen védik egymást, mikor valamilyen okból be kell fogni egy-egy egyedet, például állatszállítás vagy állategészségügyi vizsgálat miatt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kölyök Szegedi Vadaspark újszülött Liszt-majmocska