Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. május 17. 09:26

A klímaváltozás nem ismer határokat

A Momentum Közéleti Klub csütörtök esti vendégei Szél Bernadett független országgyűlési képviselő és Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője voltak. A két politikus szerint hiába próbálnak meg populista vezetők úgy tenni, mintha nem lenne baj, a polgárok a saját bőrükön érzik, hogy valami nagyon nincs rendben a környezetünkben.

Hirdetés

Mihálik Edvin, a Momentum szegedi szervezetének elnöke arról faggatta vendégeit, mit tehetnek az európai politikusok annak érdekében, hogy ne rohanjon a vesztébe civilizációnk, vagyis a környezetvédelmet, a klímaváltozást a súlyának megfelelő módon kezeljék a döntéshozók. Szél Bernadett szerint a magyar választók pontosan tudják, hogy ezek egyre égetőbb problémák, hiszen elég csak arra gondolni, hogy május közepén kabátban kell az utcán járnunk.

– A magyar emberek sokkal világosabban látják az aggasztó jeleket, mint a politikusok – mondta Szél – de a magyar kormánypárt mégis úgy tesz, mintha kizárólag a migráció kérdéseivel kéne foglalkoznunk.

A közelgő uniós parlamenti választás nagy tétje az lesz, hogy a különböző pártcsaládok tagjai végre összefognak-e a legfontosabb célok érdekében, vagyis attól függetlenül, hogy valaki baloldali, jobboldali, zöld vagy liberális politikus, az emberi közösségünket leginkább fenyegető veszélyek elhárítása érdekében össze tudnak-e fogni. Fontos, hogy szélsőjobboldali, populista politikusok ne kerüljenek olyan pozícióba, ahol akadályozni tudnák a közös környezetvédelmi stratégiák kidolgozását, elfogadását és végrehajtását. Példaként említette, hogy a magyar kormány az energiahatékonyság növelésére kapott uniós pénz jelentős részét intézmények hőszigetelésére fordította, a lakossági felhasználás minimális volt.

Szél Bernadett viszont jó példát is említett. Szeged ugyanis büszke lehet azokra a fejlesztésekre, amelyek javították a közösségi közlekedés hatékonyságát, illetve segítette a kerékpáros közlekedést. Szerinte egy városvezetésnek éppúgy szem előtt kell tartania hosszú távú célokat, mint az ország kormányának: – Sajnos a Fidesz nem az a politikai közösség, amelyben az önérdek fölé tudják helyezni a közérdeket, ezért a magyar kormánypárttól ne is várjunk komolyabb környezetvédelmi programokat annak ellenére, hogy hazánk az éghajlati változások szempontjából egyik legkitettebb ország Európában.

Cseh Katalin és Szél Bernadett még a fórum előtt Szegeden

Cseh Katalin szerint sem foglalkozik a magyar kormánypárt fontos kérdésekkel az uniós választás kampányában. Csak és kizárólag a migráció veszélyeiről szónokol, ugyanakkor a robotizáció veszélyeiről, a klímaváltozás hatásairól, a korrupció megfékezéséről nincs mondanivalója.

– Pedig a klímaváltozás nem ismer határokat – figyelmeztetett a Momentum listavezetője –, és ezt Európa nyugati felén már régen felismerték. Ott elképzelhetetlen, hogy egy parlamenti képviselettel rendelkező pártnak ne legyen mondandója a környezetvédelemről.

Cseh Katalin szerint az emberek ki fogják kényszeríteni a politikusokból, hogy érdemi intézkedéseket tegyenek, a meglévő pénzügyi források jelentős részét a klímaváltozás visszaszorítására, előremutató környezetvédelmi programok finanszírozására fordítsák. Az alulról jövő nyomásnak nem állhatnak ellen azok a politikusok, akik továbbra is felelős vezetői akarnak maradni az országukban és az Európai Unióban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EP-választás klímaváltozás környezetszennyezés környezetvédelem Mihálik Edvin Momentum Szél Bernadett Cseh Katalin
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés